Samfund

Krav om bedre forhold for danske slagtesvin - 10.000 har skrevet under på to døgn

72 procent af danskerne mener i ny undersøgelse, at de danske slagtesvin bør have bedre forhold.

En ny undersøgelse fra Dyrenes Beskyttelse viser, at 72 procent af danskerne mener, at slagtegrise skal have bedre forhold. Samtidig viser nye tal fra Landbrug og Fødevarer, at salget af økologisk svinekød er steget 35 procent.

Alligevel er Danmark langt fra i mål, når det kommer til de konventionelle slagtesvins velfærd, mener Dyrenes Beskyttelse.

Ifølge dem holdes grisene i den industrielle produktion i bure på for lidt plads, de har ikke nok at lave og kommer aldrig ud. 97 procent af alle smågrise får klippet eller brændt et stykke af deres hale, selvom rutinemæssig halekupering er ulovligt i Danmark.

Forbud mod kastration og halekupering

Derudover bliver 15 millioner små hangrise kastreret uden bedøvelse hvert år. Det er mere end 40.000 grise om dagen.

- De to helt store udfordringer er kastration og halekupering. Det er noget, vi har sat fokus på i årevis, men nu mener vi, at vi må have en bagkant i form af en tidsfrist for et forbud. Derfor foreslår vi et forbud mod kastration gældende fra den 1. januar 2018 og et totalforbud mod kastration i 2024, siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse, til TV 2.

- Med hensyn til halekupering opfordrer vi til, at man begynder at håndhæve det forbud, der allerede er gældende. Den seneste forskning på området viser, at halebid kan forebygges til samme niveau som ved halekupering, hvis man giver mere plads og strøelse. Det kan dog ikke undgås helt.

Nu har Dyrenes Beskyttelse i samarbejde med dyreværnsorganisationer fra hele Europa startet en underskriftindsamling. Målet er at indsamle en million underskrifter på europæisk plan. Underskrifterne skal bruges til at lægge pres både på den danske fødevareminister og beslutningstagerne i EU.

På under to døgn har flere end 10.000 danskere deltaget i underskriftindsamlingen.

- Først og fremmest vil vi gerne have de danske politikere til at indføre de her forbud nationalt. Dernæst har vi et fælles europæisk mål om at få lagt et massivt pres på EU-systemet. Vi har lige kørt en succesfuld kampgane på dyretransport, hvor vi indsamlede en million underskrifter, som vi lige nu bruger aktivt til at presse EU-politikerne i Bruxelles, fortæller Britta Riis.

- Det ville klæde dem at bakke op

Christian Fink Hansen, der er sektordirektør for svineproduktion i Landbrug og Fødevarer, er enig i, at dyrevelfærden altid kan blive bedre, men tilføjer:

- Danmark er foregangsland i Europa på mange punkter omkring dyrevelfærd. Jeg noterer mig med glæde, at de krav, Dyrenes Beskyttelse agiterer for, er de krav, som er en del af det statslige dyrevelfærdsmærke ’Hjertegrise’. Det undrer mig så, at de ikke ønsker at bakke op om ordningen. Det ville klæde dem at bakke op.

Han er ikke enig i, at det er en god idé at håndhæve forbuddet mod halekupering.

- Håndhæver man forbuddet nu, forværrer man dyrevelfærden. Det vil give store problemer med halebid blandt grisene. Med hensyn til kastration, så smertelindrer vi allerede i Danmark. Vi undersøger også mulighederne for lokalbedøvelse. Det er noget, vi kommer til at indføre på et tidspunkt.

Om Epinion-undersøgelsen fra Dyrenes Beskyttelse:

Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af i alt 1016 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel.

Interviewene er gennemført i perioden den 1. juni - 7. juni 2017.

Datamaterialet er vejet på variablene køn, alder, bopælsregion og uddannelsesniveau, så det samlet set er repræsentativt for fordelingerne i den danske befolkning.