Debat: Skal prins Henrik være kongegemal?

Prins Henrik lægger ikke skjul på, at han gerne skiftede titlen som prinsegemal ud og i stedet blev Danmarks kongegemal.

Det går ikke stille for sig, når en prins vælger at udtale sig kritisk om sin dronning.

Det har danskerne været vidne til, efter prins Henrik tirsdag i ugebladet Se og Hør valgte sige sådan her om sin hustru gennem 50 år:

- Min kone har ikke givet mig den respekt, som en almindelig kone skal give sin ægtefælle.

- Det er hende, der gør mig til narren, fortalte prins Henrik og dronning Margrethe, da ugebladet mødte ham slot i Frankrig, Chateau de Cayx.

Prinsgemalen vil nemlig gerne hedde kongegemal.

Men skal han så ikke bare have lov til det? Det spørgsmål har vi stillet fire helt almindelige danskere.

- Nej, det synes jeg ikke. Men jeg synes også, at det er meget svært for os at svare på. Vi ønsker dem jo alle rigtig godt. Men jeg tror, at han skal blive ved det, som han er. Hvis han skulle have været konge, så skulle det være sket for længe siden, siger Loretta Sørensen, pensionist.

- Han har hele tiden vidst, hvad han er gået ind til. Hele tiden vidst, at når han giftede sig med dronningen, så kunne han ikke blive konge. Så jeg kan ikke se, hvorfor det lige pludselig skulle ændre sig, siger Thomas Møller, der til dagligt er studerende.

- Jeg synes mere, at det er synd for dronningen. Så måske skulle medierne tage lidt mere hensyn til hende. Det er hende, der bliver udstillet.   

Den seks år ældre prins Henrik mødte sin dronning i London i 1965 – og to år efter blev de to gift.

Et år efter deres bryllup fødte dronning Margrethe prins Frederik, og der gik blot endnu et år, før de to også blev forældre til prins Joachim. Dronning Margrethe og prins Henrik blev Danmarks regentpar i 1972, da dronnings far, kong Frederik, døde den 14. januar.

Og blandt de danskere, som TV 2 i dag har talt med, er der både folk, som forstår og ikke har forståelse for hans ønske om at blive kongegemal.

Afstemning

Bør dronning Margrethe ændre Prinsens titel til kongegemal?

I en afstemning på tv2.dk hælder et stort flertal mod, at dronningen ikke bør give prins Henrik en ny titel. Med næsten 28.000 stemmer er hele 83 procent imod en ny titel, mens kun 12 procent siger ja.

- Jeg forstår godt, at han gerne vil hedde kongegemal. Men han giftede sig ud af forelskelse. Han giftede sig, og så var det det. Der var ikke noget om titlen på det tidspunkt. At det så skal til at ændre sig nu, så tænker man sådan lidt, bob bob. Men jeg kan godt forstå, hvorfor han gerne vil hedde kongegemal, når hans kone jo er dronning, siger Chidi Ukpo, studerende.

- Jeg forstår ikke, hvad en titel gør for et menneske. Han må være nok i sig selv og dem, som holder af ham. Det siger jo ikke noget om, hvem man er, siger Anders Lilletorp, skolelærer.