Samfund

40 æg fra jysk bager kan indeholde giftstof

Millioner af æg er trukket tilbage i andre lande på grund af en europæisk æggeskandale.

40 kogte æg, der kan være inficeret med det giftige insektmiddel fipronil, er fundet hos en bager i Jylland.

Det bekræfter Fødevarestyrelsen over for TV 2.

Der er tale om et lille parti kogte, pillede æg, som er leveret til en dansk virksomhed fra udlandet.

- Det vigtige er, at bageren har fået en melding fra leverandøren. De har gjort alt, hvad de skulle, og æggene er ikke kommet ud til forbrugerne, siger specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Erik Jepsen til TV 2.

Europæisk æggeskandale

En større fødevareskandale med giftholdige æg har den seneste tid ramt flere europæiske lande.

Millioner af æg er trukket tilbage fra butikshylderne i Holland, Tyskland, Belgien, Schweiz og Sverige. Det er sket på grund af faren for, at de kan være inficeret med giftstoffet fipronil. Stoffet er potentielt skadeligt for mennesker.

I Holland er 300.000 høns blevet aflivet på grund af æggeskandalen, og der er frygt for, at millioner af høns må aflives.

Danske æg er sikre

Så sent som for to dage siden meldte den danske fødevarestyrelse ud i en pressemeddelelse, at danske forbrugere ikke skal være bekymret for at købe æg i danske butikker.

Det gælder stadig, understreger Erik Jepsen. Det skyldes, at langt hovedparten af de æg, der sælges i danske butikker, er produceret i Danmark.

De 40 æg, der kan være forgiftet, var importeret fra udlandet.

Insektmidlet fipronil bruges mod lus, lopper og mider. Men EU-regler forbyder brug af det direkte på dyr, der skal ende på middagsbordet.

I sidste uge kom det frem, at omkring 200 æggeproducenter i Holland og Belgien ulovligt har anvendt fipronil på æglæggende høns.