Samfund

Fiskeriforening om ny minister: En stor overraskelse

Formanden for Danmarks Fiskeriforening håber, at der kommer ro på fiskeriområdet med vigtige forhandlinger om Brexit og fiskekvoter forude.

- Selvfølgelig har der været meget usikkerhed og polemik om fiskeriområdet det sidste år, men det her kom som en stor overraskelse for os.

Sådan siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, til TV 2 tirsdag morgen, efter at Lars Løkke Rasmussen (V) mandag afslørede, at Karen Ellemann (V) overtager rollen som fiskeriminister.

Partifællen Esben Lunde Larsen beholder titlen som miljø- og fødevareminister, hvorfor fiskeriområdet nu udskilles fra Miljø- og Fødevareministeriet. Derfor kan fiskeriforeningen ikke kun se frem til en ny minister, men også et nyt ministerium.

Svend-Erik Andersen mener, at det har været uholdbart, at det politiske arbejde omkring fiskeri er gået mere op i politisk mudderkast end fiskeriets interesser. Så er han er klar til at tage imod den nye minister på området.

- Nu er posen rystet, og vi siger velkommen til Karen Ellemann. Vi håber, vi kan få et godt samarbejde, og den politiske situation også bliver væsentligt bedre, end den har været det sidste års tid, siger han.

Situationen har været fastlåst

Fiskeriforeningens formand ærgrer sig over, at situationen om det danske fiskeri har været fastlåst. Det har det, fordi forholdene omkring ministeren og de andre partier har været uholdbare, mener han.

Det hjælper jo ikke noget, at man laver om på, hvordan kagen skæres, hvis kagen ikke er stor nok

Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening

Det er tid til at se fremad, og han peger på vigtige forhandling for de danske fiskere - både på kort og på lang sigt.

- Det er klart, at Brexit-forhandlingerne og næste års kvoter er væsentlige for dansk fiskeri. Det hjælper jo ikke noget, at man laver om på, hvordan kagen skæres, hvis kagen ikke er stor nok. Så det er helt klart det væsentligste, at kvoterne og Brexit-forhandlingerne får højeste prioritet for regeringen og Folketinget, lyder det fra Svend-Erik Andersen.

Baner vejen for bæredygtig fiskeri

Fiskeriområdet har det sidste år været presset af den politisk højspændte sag om de såkaldte kvotekonger, da et flertal udenom regeringen indgik en fiskeriaftale.

Senere viste dokumenter, Berlingske kom i besiddelse af, at Esben Lunde Larsen undervejs i forløbet lagde planer for, hvordan man kunne skabe usikkerhed om aftalen og arbejde for, at "rorpinden kommer tilbage til ministeriet". Det er til trods for, at embedsværkets opgave var at gennemføre den politik, et flertal udenom regeringen havde besluttet.

Projektchef ved Greenpeace Sune Scheller er glad for, at der kommer en ny minister. For en spredning af kvoterne er ikke kun til gavn for de danske fiskere, men også for bæredygtigt fiskeri, siger han tirsdag til TV 2.

Han påpeger, at når fiskekvoterne gives til kvotekongerne, bliver der benyttet større fiskefartøjer, som er mindre bæredygtige. Små skibe bruger derimod mere skånsomme redskaber som garn og tejner, mens de store bruger blandt andet bundtrawl, som er skadelig for havbunden.

- At han (Esben Lunde Larsen, red.) nu bliver flyttet, synes vi, er fint, så vi kan komme videre med den politik, der er flertal for, siger Sune Scheller.

Ro på fiskeriområdet

Ifølge Danmarks Fiskeriforenings formand har de blot kunnet se til fra sidelinjen, mens det hele gik op i "Folketings-fnidder".

- Det må vi bare trække på skulderen af og komme videre, siger Svend-Erik Andersen.

Formanden er spændt på, hvordan det nye ministerium kommer til at se ud under Karen Ellemann, som i forvejen er minister for nordisk samarbejde og ligestilling.

- Vi forventer da, at man ret hurtigt bliver enige om, hvilke initiativer der skal tages, så der bliver ro omkring fiskeriet, siger han.

Det er vigtigt, at der kommer styr på området, så den enkelte fisker er sikret og har mulighed for at foretage økonomiske dispositioner, fastslår formanden.

- Ro på og tid til at komme videre.