Samfund

Amerikanske forskere lækker alarmerende klima-rapport, inden den er godkendt af Trump

Rapporten er lækket til New York Times.

Temperaturerne i USA er steget så voldsomt siden 1980, at de seneste årtier har været de varmeste i 1500 år. 

Sådan lyder konklusionen nu i en rapport, som avisen New York Times har fået fat i.

Rapporten, der er udarbejdet under den amerikanske regering, bliver udgivet hvert fjerde år som en del af United States National Climate Assessment (USA's Nationale Klimavurdering, red).

Den er endnu ikke godkendt af regeringschefen - præsident Donald Trump, der i disse dage er på en 17 dage lang arbejdsferie i sin golfklub i New Jersey. 

- Amerikanerne mærker lige nu konsekvenserne af klimaforandringerne, står der blandt andet i rapporten, som er udarbejdet af 13 føderale organisationer. 

- Adskillige beviser understreger, at menneskelige aktiviteter, i særdeleshed udledningen af drivhusgasser, er den primære årsag til de nylige klimaforandringer, står der.

Modsiger Trump

Rapporten står, ifølge New York Times, i skærende kontrast til præsident Trumps tidligere udmeldinger om, at den menneskelige effekt på klimaforandringerne er usikker, ligesom Trumps administration mener, at muligheden for at forudsige effekterne er begrænsede.

Samtidig kan den britiske avis The Guardian afsløre, at det amerikanske landbrugsministerium har fået besked på ikke længere at bruge ordet "klimaforandringer" i sit arbejde. Ordet skal i stedet skiftes ud med "ekstremt vejr". 

Så sent som i fredags meddelte USA, at landet vil tage del i de internationale klimaforhandlinger, på trods af at USA officielt har trukket sig fra klimaaftalen i Paris.

- Aftalen er meget uretfærdig for USA, lød begrundelsen for to måneder siden fra præsident Trump, som istedet lovede at søge om at forhandle en ny aftale, som er mere "fair".

Kun overgået af Kina

Han henviste desuden til, at det vil være for dyrt for USA og de amerikanske skatteydere at deltage i Paris-aftalen.

- Jeg vil arbejde på at sikre, at USA forbliver verdens leder på klimaspørgsmål, men at byrderne bliver fordelt på alle lande, sagde Donald Trump.

- Denne aftale handler mindre om klimaet og mere om andre landes økonomiske fordel over USA. Resten af verden klappede, da vi underskrev aftalen. De var helt vilde.

USA er verdens næsthøjeste udleder af drivhusgasser, kun overgået af Kina, og derfor vakte Trumps beslutning om at forlade Paris-aftalen også stor undren. Således har USA de eneste år stået for, hvad der svarer til 15 procent af det globale udslip af skadelige klimagasser.