Teenagere er mere udsatte i trafikken, men mange forældre ved det ikke

Unge har stadig brug for hjælp i trafikken. De kan ikke klare sig selv, mener Rådet for Sikker Trafik.

Over ti gange så mange 16-årige kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken som de seksårige.

Det viser tal fra Vejdirektoratet.

- Det er bekymrende. Trafikken er noget af det farligste for de unge. Det er en gruppe, der er udsat. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på det, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Sammen med TrygFonden og 94 kommuner sætter Rådet for Sikker Trafik fra mandag fokus på teenagernes trafikadfærd med kampagnen 'Teenager i trafikken'.

Unge har stadig brug for forældrehjælp

Årsagen er enkel.

Teenagerne bevæger sig ofte på egen hånd i trafikken. De har tit meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, og de tager for mange chancer i trafikken, lyder forklaringen.

Hvad kan du gøre som forælder

  • Stå fast på at din teenager skal køre med cykelhjelm hver gang - det er ikke nemt, men det virker. 
  • Gentagelser virker. I teenageårene er hjernen under heftig udvikling, og din teenager har meget andet i hovedet end trafik.
  • Se på dine egne trafikvaner. Dit barn kopierer dig i trafikken. Så lad fx mobilen blive i lommen, brug cykelhjelm og let foden fra speederen.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik


     

Ifølge Ann Elisabeth Knudsen, cang.mag. i dansk og psykologi, handler det om, at teenagere er for dårlige til at koncentrere sig og for ringe til at vurdere risici. Det handler ikke om deres intelligens, men i stedet om at de har brug for tid til at lære at samle sig om at få noget ud af deres viden.

Derfor opfordrer Rosa Nissen forældre til at komme på banen.

- Det er forældrenes ansvar at sikre deres børn i trafikken. Nok har de sluppet deres børn, men teenagerne har stadig brug for hjælp. De kan ikke klare sig selv. Hvis man ikke som forældre tager det op, har børnene en for risikofyldt adfærd, siger hun.

En undersøgelse fra 2016 viser også, at forældre er midlet til at få unge til at overholde færdselsreglerne. Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden spurgte 500 unge mellem 13-16 år, hvad der kunne få dem til at gå/køre lovligt i trafikken. Halvdelen af de unge svarede, at de ville overholde reglerne, hvis deres forældre stillede krav om det.

For at styrke de unges sikkerhed råder Rosa Nissen derfor til, at forældre taler trafik og laver aftaler med deres store børn. Også selvom forældrene, allerede fra børnene var små, lærte dem færdselsreglerne.

- Mange forældre ved ikke, at deres teenagebørn er udsatte. Men ved at snakke trafik kan de hjælpe de unge med at blive mere sikre. De lytter til deres forældre, men de har brug for at få reglerne genfortalt.

Nordjyder er oftest i ulykker

Antallet af ulykker, hvor unge er blevet dræbt eller alvorligt og lettere tilskadekomne, varierer, alt efter hvilken politikreds man befinder sig i. Særligt tre områder skiller sig ud.

I Midt- og Vestjylland er antallet af trafikuheld højest. Fra 2012 til 2016 er der sket 136 ulykker, hvor unge mellem 13 og 16 år var involveret. I Nordjylland er tallet 133, mens det i Syd- og Sønderjylland er 101.

Det er ikke tilfældigt, forklarer Rosa Nissen.

- Det er ofte knallertulykker. De kører måske for hurtigt, eller også har de glemt deres hjelm. Det er heller ikke ligeså nemt for dem at tage offentligt transport som unge i Hovedstadsområdet. Hvis de skal hjem fra en fest, er mulighederne derfor mere begrænsede.

Fra 2012 til 2016: Her skete unges trafikulykker i Danmark

For at undgå disse ulykker foreslår Rosa Nissen, at forældre igen laver regler og aftaler med deres børn.

- Det kan være penge til en taxa, en afhentningsordning eller lignende, så de unge kommer sikkert hjem, siger hun og tilføjer:

- Det vigtigste er, at de har fokus på at øge sikkerheden. Deres børn vil blive påvirket af snakken.

Teenager er mærket for livet

15-årige Mira Bilal kom i april ud for en ulykke. Hun var sammen en veninde på cykel på vej fra en fest, da det gik galt. Pigerne var berusede, og de kom til at cykle ind i hinanden.

Jeg havde blod i hele hovedet. Jeg blev forskrækket.

Mira Bilal, skoleelev

Mira Bilal styrtede først. Hun slog hovedet ind i en kantsten, hvorefter hendes veninde væltede ovenpå hende.

- Jeg havde blod i hele hovedet. Jeg blev forskrækket, siger hun.

Det viste sig, at den 15-årige odenseaner havde pådraget sig en hjernerystelse og en stor flænge i øjenbrynet, som blev syet med fem sting. I dag bruger hun cykelhjelm, hver gang hun cykler.

- Jeg har stadig et stort ar. Det kommer jeg til at have resten at mit liv. Det er lige i ansigtet, så jeg kan ikke skjule det. Det er super ærgerligt, men jeg skal være glad for, at jeg stadig sidder her i dag.

Se forskellen på Mira Bilals flænge i øjenbrynet, fra lige efter ulykken skete i april, til august: