Samfund

Sådan sikrer du din teenager i trafikken

Færdselsregler kan ikke blive gentaget nok gange, når det drejer sig om teenagere.

Den ene hånd på cykelstyret, mens den anden hånd bruges til at skrive en sms.

Det kan være fristende for mange teenagere, men det er også risikabelt, når man færdes i trafikken.

Tal fra Vejdirektoratet viser, at over ti gange så mange 16-årige kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken som de seksårige.

For at minimere ulykkerne sætter Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 94 kommuner fra mandag fokus på teenagernes trafikadfærd med kampagnen 'Teenager i trafikken'.

- Teenagere har livet foran sig. Når man kommer ud for en ulykke, har det ofte alvorlige konsekvenser. Vi vil gerne have dem sikkert op i voksenlivet, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Børn lytter til deres forældre

Hvis en god trafikadfærd skal nå helt ind til de unge, skal forældrene træde i karakter.

Hvad kan du gøre som forælder

 • Stå fast på at din teenager skal køre med cykelhjelm hver gang - det er ikke nemt, men det virker. 
 • Gentagelser virker. I teenageårene er hjernen under heftig udvikling, og din teenager har meget andet i hovedet end trafik.
 • Se på dine egne trafikvaner. Dit barn kopierer dig i trafikken. Så lad fx mobilen blive i lommen, brug cykelhjelm og let foden fra speederen.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik


   

Nok har de fra børnenes barnsben fortalt og lært dem reglerne gang på gang, men børnene har stadig brug for hjælp, forklarer Rosa Nissen.

- Når børn kommer op i 13 til 16 års alderen, transporterer de ofte sig selv. Forældrene har sluppet dem, og det betyder, at færdselsreglerne ikke altid bliver overholdt, siger hun.

- Der sker simpelthen for meget i deres hoved, der handler om andet end trafiksikkerhed.

Samtidig viser en undersøgelse fra sidste år, der er foretaget af Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden, også, at børn lytter til deres forældre, når det kommer til at få dem til at gå eller køre lovligt i trafikken.

Men hvordan sikrer forældre så deres teenageres trafiksikkerhed?

- De skal snakke med deres børn om, hvilke forventninger de har til dem, når de færdes i trafikken. Børnene ved det godt, men de har brug for at få det gentaget. De har brug for tydelige retningslinjer, siger Rosa Nissen.

- Det er noget, der rykker i deres bevidsthed.

Trafikadfærd kom på bordet

Hjemme hos 15-årige Mira Bilal i Odense var snakken om trafikadfærd ikke i fokus, før hun var involveret i en ulykke i april.

Hun styrtede beruset på sin cykel og slog hovedet ned i kantstenen. Mira Bilal pådrog sig en hjernerystelse og en stor flænge i øjenbrynet, som hun i dag fortsat er mærket af.

- Vi snakkede stort set aldrig om, hvordan jeg kunne begå mig i trafikken. Jeg plejede at kunne styre det. Bare ikke den aften, siger hun.

- Mine forældre blev forskrækket. Nu siger de hver gang, at jeg skal huske min cykelhjelm.

Sådan sikrer du dit barns sikkerhed i trafikken

 1. Tag stilling

  Start med at tage stilling til, hvordan du gerne vil have, at dit barn begår sig i trafikken. Forventer du, at dit barn er opmærksom i trafikken (for eksempel ikke hører musik og bruger telefonen)? Og hvad er din holdning til cykelhjelm, alkohol, og hvor hurtigt knallerten må køre? 

 2. Lav regler eller konkrete aftaler

  Regler virker bedre end dialog.

  Brug gerne fakta og loven som argument. Sig eksempelvis: ”Der sker mange ulykker med uopmærksomhed. Jeg vil ikke have, at du kommer til skade, hvis du SMS’er, når du cykler. Du kan også få en bøde.”

  Foreslå din teenager at stoppe op eller lade mobilen blive i lommen. 

 3. Støt dit barn i at sige fra

  Når forældre har lavet klare regler, eksempelvis om fart og alkohol, har de unge lettere ved at sige fra over for vennerne. Fordi teenagere handler impulsivt, er det en god idé at komme disse situationer i forkøbet og give dem en vej ud.

  Sig eksempelvis: ”Hvis du sidder i en bil med ældre venner, der kører for stærkt, så sig at jeg har skrevet, at du skal komme hjem nu".

 4. Alliér dig med andre forældre

  Andre forældre synes også, at det er svært at blande sig. Tag derfor trafik op på forældremødet, og lav eventuelt retningslinjer for hele klassen - eksempelvis om alkohol, brug af cykelhjelm og mobiltelefoner.

 5. Se på dine egne trafikvaner

  Hvis du selv lever op til de råd, du giver, er der langt større chance for, at dit barn efterlever dem. Er det tid til at lette foden fra speederen og lade mobilen blive i tasken?

Kilde: Rådet for Sikker Trafik