Prins Henrik til TV 2: Jeg er ked af debatten

Prins Henriks udmelding om at han ikke vil begraves sammen med dronningen, har vakt stærke følelser blandt danskerne.

Prins Henrik har indtil nu været tavs omkring sin udmelding om, at han ikke vil begraves sammen med dronning Margrethe. Men nu har TV 2s Lally Hoffmann mødt Prinsen i Cahors i Frankrig.

Her fortæller han, at han er ked af debatten, men fastholder sine synspunkter om sin begravelse.

- Overordnet fortæller prinsen, at han godt ved, at der er en debat, men for ham er det vigtigt, og det handler om ligestilling, fortæller Lally Hoffmann.

- I den logik, som han har malet sig op i et hjørne med, handler det om, at når han ikke er konge, så kan han heller ikke ligge i Domkirken i Roskilde, siger Lally Hoffmann.

Udmeldingen har vakt megen debat blandt danskerne.

I en Megafonmåling lavet for TV 2 og Politiken svarer 54 procent af danskerne, at de enten er helt eller overvejende uenige i, at prins Henrik selv skal have lov til at bestemme, hvor han vil begraves.

Vil have lov til at bestemme selv

Ifølge Lally Hoffmann, som har fulgt det danske kongehus i mange år, er prins Henrik ved at gøre status over sit liv. 

Han har da også tidligere meldt ud, at han har trukket sig tilbage fra sine officielle pligter.

- Det, han siger med den udmelding, er, at det der gælder nu, er mit eget liv - mit familieliv. Mit forhold til familien og ikke mindst til dronningen, siger Lally Hoffmann.

Hun mener, at der er en del selvkritik fra prinsens side i sådanne udmeldinger.

- Det handler jo ikke om, at han ikke fik det ene og det andet, og 'ingen forstod mig'. Det er også det, at han ikke har levet op til det. Altså med andre ord, vil han have lov til at have de sidste år for sig selv, og gøre, hvad han synes, der er vigtigt.

Prinsen har gennem årene måttet lægge ryg til en del kritik af sin person. Ifølge Lally Hoffmann er det noget, som han på sin vis har taget sig nær.

- Han har joket sig igennem en hel del ting, men han er jo også et følsomt menneske. Også er der også en selvkritik. Nu har han så taget skridtet helt ud, i og med at han siger, at han ikke vil begraves i Roskilde Domkirke, fordi det på sin vis igen repræsenterer monarkiet og ikke ham som mand.

Familien er indforstået

Nogle mener, at prins Henrik skader det danske kongehus med sine udtalelser, men ifølge Lally Hoffmann har det næppe været med inde i hans overvejelser, da han kom med udmeldingen.

- Han ser det som noget rent privat, og i den sammenhæng skal vi jo heller ikke glemme, at familien - og ikke mindst dronningen - siger, at de er indforståede med hans ønsker. Jeg tror, at det er et selvopgør, mere end noget andet, og desværre må man man sige, at prinsen ikke har været klar over, i hvor høj grad det her også sætter spørgsmålstegn ved Kongehuset.

Afstemning

Skader prins Henriks beslutning kongehuset og kongehusets omdømme?

Er gået over stregen

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og ph.d. med interesse for Kongehuset, er prins Henrik øjensynligt gået over grænsen for, hvad en royal kan gøre og sige.

- Dels er det en meget stærk og lang tradition for, at man i Kongehuset bliver begravet ved siden af sin ægtefælle. Og dels er det sådan, at når det drejer sig om død og begravelse, er der jo mange følelser involveret i det. Desuden er aspektet med, om han nu viser respekt nok for sin hustru, og der er nok mange, der synes, at det er lidt mangel på respekt i dette tilfælde.