Danskerne mener ikke, prins Henrik skal bestemme sit eget gravsted

Det er især kvinder og den ældre del af befolkningen, som er imod at lade Prinsen vælge, hvor han skal stedes til hvile.

Det kan godt være, at prins Henrik har besluttet sig for, han ikke vil begraves ved siden af dronning Margrethe i Roskilde Domkirke.

Men han har ikke folkets støtte i det, som selv hans egne venner betegner som et 'teenageoprør'.

Over halvdelen af danskerne er således uenige i, at prins Henrik selv må vælge sit gravsted.

I en Megafonmåling lavet for TV 2 og Politiken svarer 54 procent af danskerne, at de enten er helt eller overvejende uenige i, at prins Henrik selv skal have lov til at bestemme, hvor han vil begraves.

Kun 33 procent er helt eller overvejende enige i samme udsagn.

At modstanden er så stor, overrasker Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og ph.d. med interesse for kongehuset.

- Der er mange danskere, som synes, at grænsen er nået for, hvad prins Henrik kan tillade sig. Det plejer at være sådan, at danskerne er ret lige delt, og en pæn stor portion har ment, at hans forskellige udskejelser har været i orden, men ikke denne gang.

- Denne gang har et pænt stort flertal været uenige, og det er fordi, det berører noget mere vidtgående end førhen. Han bryder i den grad med traditionerne inden for det danske kongehus, og det har fået mange til at stejle, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Svigter sin rolle om ægtemand

Det er især kvinderne, der er imod at give Prinsen lov til selv at bestemme, hvor han vil stedes til hvile. Hele 63 procent er enten helt eller overvejende uenige i spørgsmålet.

- Kvinderne reagerer, fordi de oplever beslutningen som et fravalg af dronningen. De finder det besynderligt, fordi selvom Prinsen udfylder en rolle i kongehuset, er han også ægtemand til Margrethe og har nogle forpligtelser at udfylde der. Dem forsømmer han, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Ser man på alder, er det også den ældre del af befolkningen, som mener, at prins Henrik ikke bør få lov til at vælge sit eget gravsted.

64 procent af danskerne over 60 år er altså enten helt eller overvejende uenige i at lade Prinsen bestemme selv, og det hænger sammen med traditioner, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

- De ældre er mere tilhængere af traditioner og ved mere om dem end de unge, fordi de har levet i det danske samfund i længere tid. De unge er ikke ligeså traditionsbevidste, siger han.

Afstemning

Er det i orden, at prins Henrik ikke vil begraves med dronning Margrethe?

Prins Henriks beslutning er ikke kommet bag på hverken dronning Margrethe eller resten af kongehuset. Det fremgår blandt andet af en pressemeddelelse, som Kongehuset udsendte torsdag.

- Dronningen har igennem noget tid været bekendt med Hans Kongelige Højheds beslutning og er indforstået med beslutningen. Prinsens beslutning ændrer ikke ved Dronningens begravelsesplaner, står der blandt andet.

Inden prins Henriks udmelding var planen ellers, at han skulle stedes til hvile i Roskilde Domkirke sammen med Dronningen under en milliondyr sarkofag designet af Bjørn Nørgaard.