Ven talte med prins Henrik: Vil du vide, hvor jeg vil begraves?

Mens kongehuset har kendt til prins Henriks beslutning i et stykke tid, er flere venner overraskede over, at han ikke vil begraves med Dronningen.

Den årelange tradition for, at kongelige begraves i Roskilde Domkirke, ser ud til at slutte med prins Henriks beslutning om ikke at blive begravet ved siden af dronning Margrethe.

Modeskaberen og prins Henriks nære ven, Erik Brandt, fortæller til TV 2, at han efter et hektisk døgn har talt med prinsen i telefonen tidligere fredag.

- Vi har blandt andet talt om, hvordan hinanden har det, og hvornår vi skal ses, siger Erik Brandt til TV 2.

Hvad har han fortalt om beslutningen?

- Beslutningen har han ikke rigtig uddybet. Han har spurgt, "vil du gerne vide, hvor jeg vil begraves", hvortil jeg svarede nej. Jeg er bange for at nævne det – det kan man jo nemt komme til – men så vidt jeg forstår, er det i Danmark.

Så han har ikke fortalt dig, hvor han gerne vil begraves?

- Han ville gerne, men jeg har ikke fået det at vide, for jeg vil ikke høre det, siger Erik Brandt.

Det er en overraskelse

Bent Fabricius-Bjerre, komponist og ven af prins Henrik, til BT

Et irritabelt teenageoprør

Beslutningen kommer dog bag på Erik Brandt.

- Det ligner for mig – og undskyld min talemåde – men det ligner en lille smule et teenageoprør, hvor barnet har været oppe at skændes og siger, at "nu gider jeg ikke ligge ved siden af dig".

Hvad vil han gerne opnå?

- Hvis jeg vidste det, ville jeg svare dig. Det bunder nok i ligeberettigelse, og han er blevet irritabel, fordi han ikke føler, det er noget, han har fået, siger Erik Brandt, som uddyber, at han alligevel undrer sig over Prinsens beslutning.

Du siger, du har svært ved at forstå hans beslutning. Har du også sagt det til prins Henrik?

- Ja, jeg siger det ligeud. Jeg har sagt, at jeg synes, det er en besynderlig beslutning, og jeg er ikke enig i den – og var den virkelig nødvendig? Men jeg tror, det er ligesom at få revanche for et eller andet. Men revanche for hvad? Han har haft et vidunderligt liv, siger Erik Brandt.

Heller ikke Prinsens mangeårige ven, komponisten Bent Fabricius-Bjerre, kendte til prins Henriks beslutning, fortæller han til avisen BT.

- Det er en overraskelse, siger den 92-årige Bent Fabricius Bjerre til avisen.

Derudover har komponisten ingen kommentarer.

Joachim: Vi har vidst det et stykke tid

Mens nyheden er kommet bag på flere af prins Henriks venner, fortæller prins Joachim til Ekstra Bladet, at familien har kendt til beslutningen i et stykke tid.

En journalist fra avisen fangede prins Joachim til et arrangement på Københavns Rådhus i forbindelse med weekendens Copenhagen Historic Grand Prix, men var ikke synderligt interesseret i at høre nærmere om de gamle racerbiler.

- Jeg går ud fra, at det handler om gårsdagens store nyhed. Det er ikke en nyhed for os i familien, og vi er indforståede med det, sagde prins Joachim til Ekstra Bladets udsendte, inden journalisten blev gelejdet væk af løbsarrangørerne med besked om, at der ikke skulle tales mere om prins Henrik.

Samme formulering fremgår af en pressemeddelelse, som Kongehuset udsendte torsdag.

- Dronningen har igennem noget tid været bekendt med Hans Kongelige Højheds beslutning og er indforstået med beslutningen. Prinsens beslutning ændrer ikke ved Dronningens begravelsesplaner, står der blandt andet.

Inden prins Henriks udmelding var planen ellers, at han skulle stedes til hvile i Roskilde Domkirke sammen med Dronningen under en milliondyr sarkofag designet af Bjørn Nørgaard.

Afstemning

Skader prins Henriks beslutning kongehuset og kongehusets omdømme?

Afstemning

Er det i orden, at prins Henrik ikke vil begraves med dronning Margrethe?