Samfund

Uvaskede badegæster giver problemer for landets svømmehaller

En svømmehal i Glostrup har ansat en vagt, der skal holde øje med, at de unge vasker sig ordentligt.

De danske svømmehaller oplever i øjeblikket et problem, når det kommer til badegæsternes hygiejne.

Alt for mange bakterier fra vores sved, hår og hud havner nemlig i badevandet, fordi mange - især unge badegæster - springer badet over.

TV 2 har i dag talt med 10 af landets største svømmehaller, der alle kender til problemet. Og i en svømmehal i Glostrup har de nu ansat en vagt, der skal holde øje med, at de unge vasker sig ordentligt.

Kropsforskrækkelse

Forklaringen på de unges manglende lyst til at vaske sig skal ifølge en kønsforsker findes i en stigende blufærdighed blandt unge:

- Vi er enormt selvbevidste om, hvordan vi ser ud, og hvordan vi præsenterer os over for andre. Det er det problem, vi oplever nu, siger Christian Groes fra Roskilde Universitet.

I Kolding har de forsøgt at afhjælpe blufærdigheden med adskilte bade - noget, der blev efterspurgt af flere badegæster.

- Flere kan ikke lide at smide tøjet foran andre, og vores unge piger er meget generte og blufærdige. De bryder sig heller ikke om det, siger overbademester i Slotsøbadet Lotte Pedersen.

Pumper mere klor ind

For Slotsøbadet handler det ikke kun om at imødekomme blufærdighed. Det handler også om at holde vandet rent.

- Jo flere beskidte mennesker, der kommer i vandet, jo mere klor skal vi pumpe ind. Og klor er ikke godt, siger Lotte Pedersen.

Derfor forsøger de, allerede mens børnene er helt små, at lære dem gode badevaner.

Er det ikke lidt voldsomt at lade en stå og holde øje med folk, mens de er i bad?

- Jo, det kan man godt sige, der er jo to sider af den. Man kan lade være med at holde øje og acceptere beskidt vand, men så kan vi ikke holde svømmehallen åben, lyder det fra Allan Brink Christensen, der er idrætschef i Glostrup Kommune, hvor man altså har ansat en badevagt.

Vagten i Glostrup er ikke permanent, men er i første omgang ansat i en forsøgsperiode på tre måneder.