Samfund

Eksperter: Prins Henrik straffer Dronningen og tager den ultimative hævn

- Det er ikke nogen god idé, han har fået, siger en af de mange eksperter og debattører, der nu blander sig i prins Henriks beslutning.

Eksperter står i kø for at kritisere Prins Henriks beslutning om ikke at blive begravet sammen med dronning Margrethe.

Med ord som "fatale svigt" og "den ultimative hævn" langer de ud efter en beslutning, som i deres øjne er "barnlig og fjollet" og ganske enkelt "uværdig".

- Med sin demonstrative og egoistiske beslutning om ikke at ville begraves sammen med sin hustru, dronning Margrethe, er prins Henrik ved at skabe en uværdig afslutning på sit ægteskab og sit virke for det danske kongehus, skriver Thomas Larsen i Berlingske under overskriften 'Prins Henriks fatale svigt af dronningen'.

Straffer dronningen i døden

Andre mener, at det er en vred og bitter prins Henrik, der straffer dronning Margrethe for, at han aldrig blev anerkendt som konge i Dronningens fødeland.

- Derfor rækker hans surhed nu helt ind i døden, og han sætter trumf på, og på denne vis 'straffer' og miskrediterer han både dronning Margrethe og den kongelige familie, skriver navneredaktør Peter Thygesen i en kommentar i Politiken.

Det handler om mere end skuffelse

Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby siger til BT, at prins Henriks beslutning netop skyldes utilfredshed med hans rolle i det danske monarki.

Men for DR's kongehusekspert Anette Kokholm handler det dog om mere end utilfredshed og skuffelse.

- Jeg tror, befolkningen skal forstå det sådan, at den utilfredshed, som prins Henrik har givet udtryk for i rigtig mange år, ikke er forsvundet, og den er så voldsom, at han præsenterer den ultimative hævn, siger Anette Kokholm til DR.

Afstemning

Er det i orden, at prins Henrik ikke vil begraves med dronning Margrethe?

- Det har hun ikke fortjent

I BT retter Asger Aamund en skarp kritik af prins Henrik.

- Det er ikke nogen god ide, som han har fået. Han har jo vidst præcis, hvad han gik ind til hele tiden, siger han.

- Man kan derefter ikke komme midt i det hele og ville være konge. Det er synd for Dronningen, at han kommer med det her primitive oprør. Det har hun ikke fortjent, mener han.

Asger Aamund minder desuden om, at prins Philip i England ikke står sig spor anderledes end prins Henrik.

Selv for Jim Lyngvild, der er meget passioneret om det danske kongehus, er grænsen nået.

- Det kan godt være, manden er ved at blive en smule dement eller tosset. Men det her vil jeg ikke finde mig i. At man først siger, "at jeg ikke vil fejre guldbryllup sammen med den kvinde, der har stået last og brast med mig et helt liv", og at man ikke vil begraves sammen med hende. Så bliv skilt. Gå fra hende. Så frasig dig din apanage, dit gamle røvhul, lyder det fra Jim Lyngvild i en Facebook-video.

Fjollet og barnlig

For kongehuseksperten Lally Hoffmann er det noget vrøvl, at prins Henrik ikke er anerkendt i det danske kongehus.

- Dronningen har båret ham frem og gjort alt for, at han blev behandlet som hendes ligeværdige. At han ikke er lige, er kun oppe i havns eget hoved, siger Lally Hoffmann til TV 2.

- Det er ikke en god dag.

Det samme mener flere politikere, deriblandt de konservatives kulturordfører, Naser Khader (K), der ryster på hovedet over prinsens beslutning.

- Det er fjollet og barnligt, siger De Konservatives kulturordfører Naser Khader om Prins Henriks beslutning. Video: Mette Stender Pedersen

- Det er fjollet og barnligt. Det kan han ikke være bekendt over for Dronningen. Det kan godt ske, at der er en forskelsbehandling i, at han ikke blev gjort til konge, men det er en urimelig begrundelse for ikke at lade sig begrave sammen med hende, siger Naser Khader til TV 2.

Afstemning

Skader prins Henriks beslutning kongehuset og kongehusets omdømme?