Samfund

Svømmehal indsætter vagter i badet efter problemer

- Det handler om rent badevand, siger kommunens idrætschef.

I Glostrup Svømmehal uden for København sætter man nu 'vagter' til at holde et skarpt øje med de unge for at sikre rent badevand.

- Vi oplever mange, der forsøger at smutte gennem baderummene uden at vaske sig korrekt med sæbe og uden badetøj, skriver Allan Brink Christensen, der er idrætschef i Glostrup Kommune, i et læserbrev i lokalvisen Folkebladet.

- Specielt de unge gæster undlader tit at vaske sig, og det handler ikke om hygiejne, tror jeg, men nok snarere end øget grad af blufærdighed, skriver han.

Fast 'vagt' i weekender

Problemet med, at de unge sjusker med at vaske sig, er ikke nyt.

- Mange andre svømmehaller har samme problem, er min erfaring, siger Allan Brink Christensen til TV 2.

Og selv om man har sat forhæng op og skilte, der forklarer, hvordan man vasker sig, oplever man stadig store problemer.

Derfor er der sendt ekstra penge til Glostrup Svømmehal, der som et forsøg i september, oktober og november har en fast 'vagt' ved bruserne i weekender og i efterårsferien, som skal holde øje med de unges vaskevaner.

- Det er jo ikke okay, at vi skal sende alle op og lukke svømmehallen, fordi fem mennesker ikke kan finde ud af at vaske sig ordentligt, siger Allan Brink Christensen.

For det er netop konsekvensen. Stiger bakterieniveauet skal alle op af vandet og svømmehallen lukkes, indtil badevandskvaliteten er i orden igen.

Vagter kan smide dem ud

Svømmehallens personale og herunder 'vagterne' har derfor myndighed til at smide dem ud, der afviser at vaske sig ordentligt.

- Det er klart, at hvis man ikke følger reglerne, så kan man ikke bruge svømmehallen, siger Allan Brink Christensen og understreger, at folk får pengene retur.

Det er både piger og drenge, der tilsyneladende har problemer med hygiejnen, og problemer har ikke noget med religion at gøre, siger idrætschefen.

- Jeg tror, folk er generte, siger Allan Brink Christensen.

Skruer op for brug af klor

DR P4 København talte i maj med flere svømmehaller i hovedstadsområdet, som alle oplever, at mange svømmeres hygiejne ikke er optimal.

Når gæster bader med badetøj på eller slet ikke går under bruseren, vokser risikoen for, at bakterier fra eksempelvis armhuler, hår og skridt havner i badevandet.

Derfor må svømmehallerne i takt med, at problemet med beskidte gæster vokser, bruge mere klor i vandet for at dræbe bakterierne.

- Vi skal tilsætte meget mere klor i bassinvandet for at dræbe de bakterier, vi ellers kunne vaske af ved at gå ordentligt i bad, siger Morten Møller Klausen, der er forsknings - og udviklingschef hos forskningsorganisationen DHI, hvor man blandt andet er specialister i vandmiljø og kemikalier.