Samfund

To millioner af os er allerede forsikret - men hvad med alle de andre, spørger FOA

Stadigt flere danskere tegner en privat sundhedsforsikring. FOA frygter, at danskerne bliver delt i et A- og et B-hold, når de skal behandles.

Det bekymrer forbundsformand for FOA Dennis Kristensen, at flere og flere danskere vælger at tilkøbe en privat sundhedsforsikring, hvis helbredet skulle skrante.

Han mener, der er grund til at tvivle på, om vi har et fælles sundhedsvæsen.

- Har vi et sundhedsvæsen, der giver lige adgang for alle? Det gør det altså ikke, hvis vi har en andel af befolkningen, som ikke har sundhedsforsikringer, siger Dennis Kristensen til TV 2.

Alene sidste år blev 42.857 flere danskere udstyret med en sundhedsforsikring - blandt andet gennem deres arbejde. Det fremgår af en ny opgørelse fra Forsikring og Pension, skriver Berlingske.

På fire år er antallet af private sundhedsforsikringer dermed vokset med næsten 350.000, så der i dag er i alt cirka 1,9 millioner.

- Så har vi ikke længere et sundhedsvæsen, hvor vi ser på den enkelte patients behov, men i stedet ser på, om personen har en sundhedsforsikring for at komme til med det samme. Vi får grundlæggende et A-hold og et B-hold, det er det, der bekymrer mig, siger Dennis Kristensen.

Rejser etisk dilemma

Det rejser også en etisk problemstilling, vurderer professor Jakob Kjellberg. Han er programleder for Sundhed ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Der kan være nogle borgere, der kan føle sig som B-borgere, når de bliver mødt med spørgsmålet, om de har en forsikring, siger han til Ritzau.

- Det er ikke noget, der så at sige ryster grundvolden i vores ydelsessystem. Det er et lille hjørne. Men det er fair at rejse det som et issue (problemstilling, red.).

Hos Socialdemokratiet mener sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, at der ikke er grund til bekymring - endnu.

- Danskerne skal selv bestemme, hvad de ønsker at tegne af ekstra forsikringer, siger han til TV 2.

- Vi skal naturligvis have et godt, offentligt tilbud til dem, der ikke har en privat sundhedsforsikring, og det har vi, forsikrer Flemming Møller Mortensen.