Synshaller slår alarm: Chauffører 'varmer' bremserne inden syn
Synshaller oplever, at chaufførerne varmer bremserne på busser og lastvogne, inden de kører dem til syn. Det giver et misvisende resultat.
Danske synshaller efterlyser nu klarere regler for, hvordan de skal syne busser og lastbiler.
Det sker, efter en række busser har fået klippet pladerne, fordi de var for farlige at have på vejene. Først i Nordjylland og siden i Sønderjylland, hvor de skulle have transporteret børn og unge.
I flere tilfælde var busserne dog nysynede. Fra synshallerne lyder forklaringen nu, at bremserne var varmet op, hvilket giver bedre testresultater i synshallen.
9 ud af 38 busser fik klippet pladerne
Det oplever Niels Rask også. Han ejer Vestsjælland Bilsyn i Slagelse og er desuden formand for de mindre synshaller. Og historierne om farlige busser de seneste dage har givet stof til eftertanke.
- Jeg synes faktisk, vi bliver nødt til at sætte os ned og se, om vores afprøvningsprocedure er rigtig, siger Niels Rask til TV 2.
Ved fodboldstævnet Dana Cup i Hjørring fandt politiet i sidste uge sikkerhedsfejl ved 38 busser, og klippede pladerne på ni af dem. Flere af busserne var nysynede.
Ifølge Niels Rask skyldes det, at bussernes bremser var varmet op på forhånd, da de blev synet. Det er dog ikke blevet bekræftet af politiet.
Synskunde indrømmer metode
Han demonstrerer over for TV 2, hvordan det foregår. Bussen, han tester, har holdt stille i flere timer og har derfor kolde bremser. Den har en skævbremsning på 29 procent. Tæt på grænsen på 30 procent.
Derefter kører Niels Rask en tur i samme bus, hvor han laver flere hårde opbremsninger. Bagefter bremser bussen langt bedre.
- Nu viser testen, at vi har en skævbremsning på fire procent, forklarer Niels Rask.
En af kunderne hos Vestsjælland Bilsyn i Slagelse indrømmer over for TV 2, at han har benyttet den metode.
- Der er nogen, der simpelthen ikke kan bremse nok, hvis ikke de har været varme, så er man nødt til at køre dem varme for at få dem til at lave det, de skal, siger Nikolaj Jensen, der er automekaniker og i den forbindelse kører sine kunders busser og lastbiler hen til synshallen.
Men risikerer man så ikke, at det giver et skævt indtryk af bremsernes tilstand?
- Jo, men sådan er reglerne lavet i Danmark, så man er nødt til at gøre det sådan, siger han.
Tester ikke bremsernes temperatur
Han fortæller, at han langt fra er den eneste, der benytter den metode.
- Det er nok i 99 procent af tilfældene, at det er sådan, siger Nikolaj Jensen.
Politiet er langt fra begejstrede for metoden.
- Logisk tankegang siger, at hvis den skal op på en temperatur for at bremse, så må den også blive mindre virksom, når den er kold, siger Bent Kjærsgaard, politiassistent hos Nordjyllands Politi.
Som det er i dag, tester Niels Rask ikke, om bremserne er varme eller kolde, men det burde være et fælles krav. Så politiet og synshallerne kommer til de samme resultater, siger han.