Samfund

Overdreven sved plager mange - nu bliver flere danskere behandlet

Nelleke Duijm svedte så meget på fødderne, at hun nødigt gik uden fodtøj - af frygt for at sætte aftryk på gulvet.

For en stor gruppe danskere er overdreven svedproduktion en decideret sygdom kaldet hyper-hidrose.

Men med en botox-lignende behandling er det muligt at bremse sveden, og den behandling benytter flere end nogensinde før.

Op mod 200.000 danskere lever med den kroniske sygdom, hvor svedproduktionen er på højtryk: Hjernen sender simpelthen for mange impulser ud til svedkirtlerne.

Præparat lammer svedkirtlerne

Den øgede mængde sved sker typisk i ansigtet, armhulerne, hænderne eller på fødderne.

Men sygdommen kan altså symptombehandles. Ved hjælp af et botox-lignende præparat (Botulinum Toxin) kan svedkirtlerne lammes. Og det er en behandling, flere og flere benytter sig af.

Fra 2001 til 2016 er der sket en stigning fra 921 til 4428 patienter, der har modtaget behandlingen. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Behandlingen sker ved, at patienten får sprøjtet en form for nervegift ind under huden, som så lammer impulserne til svedkirtlerne på bestemte områder af kroppen. Dermed stoppes sveden i at trænge ud gennem huden.

Satte svedaftryk på gulvet

Nelleke Duijm er en af de patienter, der har fået hjælp. Hun sveder så meget på fødderne, at hun nødigt tager fodtøjet af:

- Hvis man har bare fødder, laver man aftryk på gulvet, og det tænker jeg i hvert fald rigtig meget over og synes, det er utrolig pinligt, siger hun til TV 2.

Nelleke Duijm svedte så meget på fødderne, at hun nødigt gik uden fodtøj - af frygt for at sætte aftryk på gulvet. Video: David Buch

For tre år siden fik hun så konstateret den kroniske lidelse hyper-hidrose. For hende er det primært hænder og fødder, der producerer ekstreme mængder sved.

Hverken medicinsk eller alternativ behandling havde hjulpet på svedproduktionen. Derfor henviste lægen hende i juni til behandlingen, hvor der sprøjtes det botox-lignende stof ind under huden.

- Patienterne er simpelthen så glade

På svedklinikken Hidros i Kastrup har Nelleke Duijm fået mere end 100 stik i hver hånd.

De seneste fem år er antallet af patienter, der får denne behandling, næsten femdoblet på landsplan.

Er det ikke lidt voldsomt med sådan en behandling, hvor man stikker så mange gange i huden for at undgå at svede?

- Jo, det er det, men patienterne er simpelthen så glade. Dem, der kommer her, er så lykkelige, for endelig bliver de taget alvorligt, siger Randi Andersen, som er anæstesisygeplejerske på Svedklinikken Hidros.

Allerede tre dage efter sin behandling kunne Nelleke Duijm mærke en forbedring.

- Jeg kunne mærke, at jeg havde tørre hænder, og det var jo bare super dejligt, lyder det fra Nelleke Duijm.