Samfund

3-årig hjerneskadet efter helt normal operation

Noget gik galt, da treårige Ahmed skulle vågne op efter en almindelig drænoperation - nu er han hjerneskadet.

I snart fire måneder har Ahmad Khaleds treårige søn været indlagt på Aalborg Universitetshospital.

Efter en ellers vellykket drænoperation på øreklinikken i Regionsklinikken i Brønderslev gik noget galt under opvågning fra narkosen.

Ahmad Khaled var alene på stuen og forsøgte at tilkalde hjælp.

- Jeg fik fat på en af lægerne og sagde, at min søn ikke havde det godt. Lægen undersøgte hans puls og sagde, at min søn havde det skidt - han kunne ikke trække vejret og hans hjerte var stoppet, fortæller Ahmad Khaled.

Men Ahmed Khaled burde aldrig have været overladt alene med sin søn under opvågning.

Anbefalingerne på området er klare: Enten skal der være en fagperson til stede under opvågning, eller også skal der være elektronisk overvågning.

Under skærpet tilsyn og politianmeldt

Ingen af delene var opfyldt, og derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed nu politianmeldt klinikken og sat lægen under skærpet tilsyn.

- Vi ser med stor alvor på, at sådan noget kan ske. Det må jo ikke ske, siger Charlotte Hjort, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed i Randers.

På de fleste af landets hospitaler er der både elektronisk overvågning og en sygeplejerske til stede under opvågning, men sådan er det ikke altid på de mindre klinikker.

- Konsekvensen kan være, at patienten er i en farlig tilstand og behøver hjælp - og at vi er for sent ude med at give den behandling, patienten skal have, siger Mona Tarpgaard, som er formand for Børneanæstesiudvalget.

TV 2 har forsøgt at spørge ørelægen, hvorfor der ikke var opsyn med Ahmed efter hans operation, men han har ikke ønsket at stille op til interview.

Opfordring til alle læger

Dræn er det hyppigste indgreb, der foretages på børn i Danmark.

- Ørelæger, og i det hele taget andre læger, skal følge de anbefalinger, der ligger, siger Charlotte Hjort fra Styrelsen for Patientsikkerhed i Randers.

Hos familien Khaled er det stadig svært at forstå, at de aldrig får den samme Ahmed igen.

- Måske bliver han en smule bedre i fremtiden, men han bliver aldrig den samme dreng igen. Aldrig, siger Ahmad Khaled.

I en redegørelse til Patientskadeerstatningen skriver ørelægen ifølge Nordjyske, at han har fyret den sygeplejerske, der var involveret i episoden.

Han oplyser desuden, at han nu har ansat en narkosesygeplejerske, der skal overvåge patienterne fremover.