Samfund

Studerende presser markedet i bund: - En umulig opgave

Boligmarkedet kan ikke klare presset fra kommende studerende, der står uden boliger.

Det er ikke en selvfølge at få tag over hovedet som studerende.

65.165 personer kom natten til lørdag ind på en uddannelse - men de er ikke alle garanteret en studiebolig. Lige nu oplever et historisk stort antal studerende, at det er næsten umuligt at skaffe en bolig.

Det viser de seneste tal fra udlejningsportalen Lejebolig.

- Når vi sammenligner uge 31 med sidste år, har vi en vækst på 33 procentpoint flere boligsøgere. Det er primært studiebyer som København og Aarhus, der driver det, siger Michael Eggert, direktør hos Lejebolig, til TV 2.

Væksten kommer ikke bag på direktøren, og han er forholdsvis sikker på, at tallet inden for den nærmeste fremtid fortsat vil stige. Det vækker bekymring.

- Det er en historie, der gentager sig selv. Det er lige nu en umulig opgave for de fleste studerende at få tag over hovedet, siger han.

- Der er begrænsninger for, hvor mange boliger der er til rådighed. Selv om vi har fået flere boliger ind på Lejebolig, er det svært at følge med. Efterspørgslen overstiger simpelthen udbuddet.

Boligmarkedet kan ikke absorbere presset

Antal besøg i studiestart perioden

Perioden: 

2015: 31. juli - 3. August

2016: 29. juli - 1. august

2017: 28. juli - 31. juli

Antal besøg (boligsøgende):

 • 2015 vs 2016: +10.31 procent     
 • 2016 vs 2017: +24.84 procent

Kilde: BoligPortal

Også hos BoligPortal opleves en stigning i efterspørgslen af boliger.

Ved studiestart (juli og august måned, red.) i 2016 besøgte cirka 10 procent flere BoligPortal i håbet om at finde en bolig sammenlignet med året forinden. Fra 2016 til 2017 er stigningen næsten 25 procentpoint.

- I år er det markant højere end tidligere. Boligmarkedet kan ikke absorbere det pres, der er lige nu. Det giver nogle kæmpe udfordringer, fordi udbuddet af boliger ikke følger med efterspørgslen, siger Anders Hyldborg, administerende direktør hos BoligPortal.

Anders Hyldborg forklarer, at det massive pres efter studieboliger kan betyde, at mange studerende ikke formår at slå koldt vand i blodet.

- De bliver fristet til at sætte sig for dyrt, fordi de simpelthen bare gerne vil have garanti for at få et tag over hovedet. Det er ikke hensigtsmæssigt. Det drejer sig om, at de får en god opstart på studiet. Det gør de ikke på den måde, siger han.

Historisk højt pres på studieboliger

Problemet med manglende studieboliger er særligt stort i København. Her er antallet af boliger ikke fulgt med antallet af studiepladser.

Hos CIU, der administrerer boligventelisten for de studerende i København, er bunken af ansøgninger til en studiebolig højere end nogensinde.

- Der er et historisk højt pres på studieboliger, og vi mærker en stigende desperation hos de kommende studerende, siger Rasmus Okholm-Hansen, som er indstillingschef hos CIU, til TV 2.

- Tidligere frygtede de kommende studerende, der skulle til at etablere sig i byen, at de skulle sove på en sofa. De var pressede. Men i dag tænker de, at de er heldige, hvis de overhovedet får en sofa at sove på.

Også i Aarhus er efterspørgslen på byens ungdomsboliger ekstra stor, siden op mod 12.000 nye studerende i de kommende uger vil søge mod byen.

For at komme problemet så meget til livs som muligt tilbyder Aarhus Kommune og Studenterhus Aarhus for femte år i træk midlertidige boliger til byens nye boligsøgende. 

- Når Aarhus Kommune igen i år tilbyder midlertidige studieboliger, er det selvfølgelig for at hjælpe nogle af de mange nye studerende, der kommer til byen i de kommende uger, men også for at sende et klart signal om, at andre - for eksempel private boligejere - også gerne må bidrage med et værelse til at løse det flaskehalsproblem, der altid vil opstå på studieboligmarkedet omkring studiestart, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

I alt bliver 146 boliger stillet til rådighed. Sidste år benyttede knap 400 studerende én af de akutte studieboliger.

Presset mærkes også i Aalborg. Boligforening AKU-Aalborg har i juli måned 5398 personer på venteliste til en kollegie- eller ungdomsbolig i Aalborg. Blandt dem er 3391 hjemmeboende, 715 er boligløse, og 1598 af dem er udenlandske studerende.

Boligjagten er "op ad bakke"

Ann Lehmann Erichsen, som er forbrugerøkonom hos Nordea, er ikke overrasket over, at efterspørgslen er steget så markant.

- Antallet af studieboliger matcher jo overhovedet ikke antallet af studerende. Selvom der bliver bygget nye boliger, kan det slet ikke følge med. Det er op ad bakke, siger hun.

Karakteren var 0,1 for lav til drømmestudiet: - Hårdt når man kan se det for sig

Flere end 65.000 kommende studerende får fredag den gode nyhed om, at de er optaget på en videregående uddannelse.

Samtidig får 26.000 ansøgere besked om, at de ikke er blevet optaget i denne omgang.

decms://5b3b015e40d09b8b8648229bcb13eac838f755c8

21-årige Casper Rauff fra Aalborg var med et gennemsnit på 9,0 sølle 0,1 fra at komme ind på drømmestudiet - jura.

Han havde søgt ind på både Aalborg, Aarhus, Syddansk og Københavns Universitet, men da årets adgangskrav blev offentliggjort ved midnat, kunne han se, at kravet til en standbyplads ved førsteprioriteten i Aalborg var et karaktersnit på 9,1.

- Det er så vildt ærgerligt. Jeg har altid haft lyst til at blive dommer eller advokat, så jeg må bare kæmpe videre. Det er hårdt, når man kan se det for sig, men man lige akkurat ikke kan nå det, siger Casper Rauff til TV 2.

Han langer ud efter politikerne, der har strammet reglerne på uddannelsesområdet:

decms://8dd449a272f8bd5aa4acda6cf934722c19a03b6c

- Politikerne har lukket det hul, der gjorde det muligt at skifte uddannelse, hvis nogen sprang fra. Det kunne have været min redning. Jeg forstår ikke argumentet for at droppe den mulighed. Nu tvinger de folk til at blive på en uddannelse, der ikke er førsteprioritet, og som de formentlig hopper fra igen. Det kan umuligt være en økonomisk gevinst for samfundet, siger Casper Rauff.

Glæde i Aarhus

I Aarhus var det dog en god besked, der tikkede ind natten til fredag hos Simone Bak.

- Jeg er glad, jeg er glad, jeg er kommet ind. Men det er først til vinter. Jeg havde håbet, det var til sommer. Nej, det er fedt, jeg glæder mig, lød det umiddelbart efter, at Simone Bak havde fået beskeden lidt over midnat.

Hun arbejder i dag som afløser i hjemmeplejen og har søgt ind på ergoterapeutuddannelse gennem kvote to.

- Det er super godt, at der er en kvote to. Det giver en chance for dem, der ikke har snittet, og så synes jeg, at det giver nogle bedre studerende, at man har været ude og opleve verden. Så er man også mere bevidst om, hvad man har lyst til at lave, siger Simone Bak til TV 2.

Færre er blevet optaget

De videregående uddannelser oplever i år et lille fald på to procent i antallet af optagne i forhold til sidste år. De 1275 færre optagne i forhold til sidste år er dog på niveau med 2015.

decms://e3dd0831057d9a2ef980029f74a3b24987314066

Op igennem 00'erne og 10'erne steg antallet af optagne ellers støt. Det bekymrer dog ikke uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at der er færre ansøgere og dermed optagne:

- Mit fokus er ikke at stoppe så mange som muligt ind på uddannelserne, men at vride mere kvalitet ud af dem. Det synes jeg, man kan se afspejlet, siger han.

Flere uddannelser trods løfter om det modsatte

Trods klare politiske løfter om det modsatte stiger antallet af uddannelser, som unge kan vælge at søge ind på.

Torsdag ved midnat kunne 91.539 ansøgere få svar på, om de er optaget på det studium, som de har ønsket ud af 880 forskellige uddannelser.

decms://a13a43d6b3d22d9b416394e5259a3420f237605f

Stigningen i antallet af udbudte uddannelser går imod anbefalingen fra det politisk nedsatte kvalitetsudvalg, som i 2015 pegede på farerne ved mange og små uddannelsestilbud.

Den struktur er "ikke optimal for at sikre høj faglig kvalitet og relevans i uddannelserne", lød det i udvalgets rapport.

For at lette problematikken opfordrer hun til, at de unge boligsøgende søger mere bredt.

TV 2 har samlet ni gode råd til at finde en studiebolig fra formanden i Lejernes Landsorganisation, Helene Toxværd, og direktøren hos Boligportal.dk, Anders Hyldborg.​

Sådan finder du en studiebolig – uden at blive snydt

 1. Søg bredt

  Kongens Nytorv.

  Mange af de kommende studerende har en helt klar forestilling om, hvor i byen de vil bo, mens de studerer. Vil du være sikker på at få tag over hovedet, nytter det dog sjældent at være alt for snæver i dine præferencer, mens du søger. De, der stædigt holder fast i deres krav om, hvor de vil bo, risikerer meget nemt at ende som sorteper i det store boligspil.

  Udover at det er lettere at finde en bolig uden for centrum, er disse lejemål også billigere.

 2. Snup en start-løsning og søg videre

  Værelse.

  Selvom du drømmer om at bo centralt i din studieby, er det vigtigste, at du har tag over hovedet, når studierne starter. Det er langt nemmere at finde en studiebolig lidt uden for de mest centrale områder.

  Hvis du får muligheden for at flytte ind i noget, som måske ikke lever op til alle dine krav, kan det være en god og sikker løsning til at starte med. Strategien er så, at du søger videre efter noget andet om tre til fire måneder, hvor der ikke er nær så voldsomt pres på markedet for de små lejeboliger og værelser.

 3. Vær hurtig

  Studerende.

  På de store lejeportaler er konkurrencen benhård, og udlejerne får ofte flere hundrede henvendelser på et opslag. Derfor er det helt afgørende, at du er hurtig til at rykke på de nyeste boligannoncer. Du kan eventuelt have en præsentation af dig selv klar, som du lynhurtigt kan sende afsted, når en ny bolig bliver slået op. Samtidig er det en god ide, at din ansøgning er målrettet den enkelte bolig, så ret gerne ansøgningen til, så du fortæller, hvorfor du mener, du er den rette til netop dette lejemål.

  Hvis du har søgt studier i forskellige byer, kan det være en fordel at begynde at søge bolig i de forskellige byer allerede kort inden, du ved, hvor du skal studere. På den måde kan du skabe dig et forspring i det øjeblik, du får svaret på, hvor du skal studere.

 4. Præsentér dig selv præcist

  Studerende.

  Når du beskriver dig selv, skal du gøre det præcist og retvisende. Det kan være en god ide at sætte et billede ind af dig selv, så udlejerne kan se, hvem de skriver eller taler med i telefonen, inden du eventuelt skal ud at se lejemålet.

 5. Flyt sammen med andre

  Bofællesskab.

  Det er langt lettere at finde et sted, hvis du er klar til at bo sammen med andre. Det betyder, at I kan søge efter større boliger, og kvadratmeterprisen bliver også lavere. Desuden får I flere boliger at vælge imellem.

 6. Her skal du være opmærksom i din lejekontrakt

  Lejekontrakt.

  Paragraf 7 i lejekontrakten er vigtig! Her afkrydser I "ja" eller "nej" til, om lejemålet er nyistandsat. Der kan nemt være pres på dig som lejer i forhold til at acceptere, at der er krydset ud for "ja". Men så skal lejemålet også være nyistandsat, fordi det betyder, at du også skal aflevere lejemålet nyistandsat, når du flytter fra det.

  Hvis der i lejekontrakten er krydset af ud for, at lejemålet er nyistandsat, er det enormt svært for dig at bevise, hvis det alligevel ikke var nyistandsat, da du begyndte at leje det. Vær derfor opmærksom på, at der er overensstemmelse mellem lejemålets stand og paragraf 7 i lejekontrakten.

 7. Alt det, der ikke automatisk står i lejekontrakten

  I lejekontraktens paragraf 11 kan I aftale vilkår, der går ud over lejelovens bestemmelser. Det betyder, at du skal være særligt opmærksom på, hvad der står her.

  Der er eksempler på, at paragraf 11 er på flere sider, og at den fylder mere end resten af lejekontrakten. Det betyder, at man som kommende lejer nemt mister overblikket over, hvad man er i gang med at skrive under på.

  Eksemplerne viser, at udlejere har brugt paragraffen til at skrive huslejestigninger ind, der ikke er helt "fine i kanten”, som det bliver udtrykt hos Lejernes Landsorganisation.

  I andre eksempler har udlejeren brugt paragraffen til at give sig selv længere tid til at gennemgå lejemålet, når lejeren flytter fra lejemålet. Lejeloven giver udlejeren 14 dage til at gennemgå lejemålet. Nogle udlejere har brugt paragraffen til at give sig selv op til otte uger til at gennemgå lejemålet.

 8. Betal depositum elektronisk

  Netbank.

  Der er masser af bolighajer, der forsøger at udnytte, at tusindvis af studerende er desperate efter en bolig. Derfor mister unge boligsøgende hvert år deres depositum ved at betale det til en snyder! Forsøg at gardere dig mod dette ved at betale på en måde, så du kan bevise, at du har betalt – med en bankoverførsel for eksempel.

  Vær ligeledes sikker på, at du har lejligheden og lejekontrakten, inden du betaler noget som helst.

 9. Tjek udlejeren

  Kørekort.

  Tjek op på, at udlejeren er den person, vedkommende udgiver sig for at være, ved at se billed-ID på vedkommende. For en sikkerheds skyld kan du også lige banke på hos naboen for at høre, om de kender vedkommende. Hvert år er der eksempler på, at folk lejer lejligheder ud, som de ikke har ret til at leje ud.