Samfund

Politiet advarer om problem med farlige busser over hele landet

Flere betjente siger nu, at der ikke er nok personale på de tre centre, der har ansvar for at foretage sikkerhedskontroller.

Flere medarbejdere ved politiet advarer nu om, at der kan være problemer med sikkerheden ved busser i hele landet.

Ansatte i alle tre tungtvognscentre - som er dem, der har ansvaret for sikkerhedskontroller - fortæller, at der er skåret betydeligt i kontrolindsatsen de senere år.

- Politiet er jo utroligt pressede for tiden. Jeg tror ikke, der er nogen af de tre tungtvognscentre, der er fuldt normerede i forhold til det personale, de skal være, siger Einar Hofman, der er politiassistent ved Tungtvognscenter Øst.

- Selv kommer jeg fra et sted, hvor vi skal være 30, og vi er 20. Og hvis vi samtidig skal bruge en stor del af vores tid på andre opgaver, så er der jo færre kontroller, forklarer han.

Stribevis af alvorlige sikkerhedsfejl

I stedet bruges ressourcerne på grænsekontrol og terrorberedskab.

Og det betyder, at busser og lastbiler på landets veje kan køre rundt med alvorlige fejl på eksempelvis bremserne.

Betjentenes vagt i gevær kommer efter, at politiet i sidste uge afslørede stribevis af alvorlige sikkerhedsfejl på busser ved en stor fodboldturnering i Hjørring og bagefter ved et spejderstævne i Sønderborg.

- Oftest går der jo flere år mellem, man kan blive standset, siger Einar Hofman fra Tungtvognscenter Øst.

Dermed er risikoen for at blive snuppet som lastbilschauffør eller buschauffør med en defekt vogn ikke specielt stor for tiden.

- Det er da irriterende. Men det er jo andre, der har bestemt, hvad jeg skal lave, og så må jeg jo affinde mig med det, siger Einar Hofman til TV 2.

Politikernes ansvar

Formanden for betjentenes fagforening mener, at det er politikernes ansvar, at sikkerhedskontrollen halter.

Claus Oxfeldt placerer ansvaret for de mangelfulde buskontroller hos politikerne. Video: Stine Gliese

Den seneste uges grelle kontroller på vejene ved et fodboldstævne og et spejderstævne er gode eksempler på netop det.

Derfor har politiet varslet kontrol ved fodboldstævnet Vilbjerg Cup, der løber af stablen fra på lørdag.

- Man har ikke kontrolleret et passende antal busser, fordi man ikke har haft ressourcerne til det, siger Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet.

- Og det bebrejder jeg ikke nogen i politiet for, slet ikke. Men jeg bebrejder vores politikere, at de ikke meget tidligere har lyttet til det, som vi har sagt, nemlig at enderne ikke hænger sammen i politiet, forklarer han.