Samfund

Frivillige hjælper tidligere indsatte med livet uden for fængslet

Tom Depenau har tilbragt store dele af sit liv i fængsel, men nu vil han starte på en frisk og se fremad.

Når en indsat har udstået sin straf, og bliver løsladt fra fængslet, er risikoen høj for igen at havne i kriminalitet.

Omkring en tredjedel af løsladte havner i en fængselscelle igen inden for de første to år, og det forsøger et projekt under Røde Kors nu at gøre noget ved.

I mentorordningen Primus Motor hjælper frivillige danskere – lige fra studerende til pensionister - løsladte til at komme ud i samfundet igen og få et liv uden kriminalitet.

Ville have ny start

49-årige Tom Depenau har tilbragt store dele af sit liv i fængsel, hvor han har afsonet blandt andet for bedrageri, tyveri, narkohandel og våben.

Da han blev løsladt for to måneder siden, gjorde han op med sig selv, at det skulle være slut med at sidde i fængsel.

Han ville have en ny start – noget at stå op til og en ny omgangskreds.

- Jeg vil glemme fortiden og se fremad i stedet, fortæller Tom Depenau til TV 2.

Hjælpes tilbage til samfundet

Så det blev et 'ja tak', da han fik tilbudt to frivillige mentorer, der havde sagt' ja tak' til ham.

- Når man har et samfund, der skal have folk ud igen, som har siddet i fængsel, synes jeg, det er vigtigt, at vi tager imod dem, og siger ”der er også plads til jer”. Det vil jeg rigtig gerne hjælpe til med via min frivillighed, fortæller 33-årige Anja Warming, der er studerende og mentor for Tom Depenau.

Meningen med mentorerne er, at de skal hjælpe den tidligere indsatte tilbage til samfundet. Det kan være med job eller bolig, men det kan også være at gå en tur - noget helt dagligdags.

Når man har levet det meste af sit liv kriminelt og med nogen i hælene, kan en simpel gåtur være befriende.

- Man har ikke noget at spekulere på - eller gemme sig for. Jeg nyder det, lyder det fra Tom Depenau.

Unik medmenneskelighed

Røde Kors har lavet mentorordningen, fordi alt for mange løsladte ender i ny kriminalitet, når de kommer ud.

- Man vender tilbage til de gamle miljøer, de gamle venner - og måske har man mistet kontakten til familien, så der er ikke den der opbakning, som kan sikre, at man får et nyt liv. Det er lige præcis det, vores frivillige kan være med til at understøtte, siger Jesper Bertelsen, der er seniorkonsulent i Røde Kors, og tilføjer:

- Den medmenneskelighed, der ligger i, at der kommer en som slet ikke får penge for det, og siger, ”jeg vil gerne hjælpe dig”, den er helt unik.

- Det er stort af dem, at de gider

Tom Depenau mødes med sine mentorer én gang om ugen i tre timer ad gangen. Han har været løsladt i to måneder og er startet i jobpraktik. Hans mentorer synes, at ordningen giver mening.

- Det er med til at holde ham motiveret til ikke at ryge tilbage i fængsel. Han kan også se os som en ressource, han kan bruge, hvis han sidder derhjemme og er frustreret, siger Anja Warming.

Tom Depenau er glad for, at nogen gider.

- Det er stort af dem, at de gider sætte tid af til at være sammen med sådan en som mig, siger han til TV 2.

Mentorordningen eksisterer foreløbig i Aarhus, Aalborg, Vejle, Esbjerg, Odense og København - og ifølge Røde Kors er der stadig brug for frivillige.