Samfund

Busselskab erkender fejl efter en uge med dumpede kontroller

Samtidig mener medarbejder dog, at en pressehetz har stillet selskabet i dårligt lys.

Hjørring Turistfart og Citybus har begået fejl. Det erkender busselskabet efter en uges Dana Cup, hvor politiets kontrol afslørede alvorlige mangler på en lang række af selskabets busser.

- Vi har lavet nogle fejl, det er helt klart. Det er vores opgave at tjekke, at alt er, som det skal være, og det har vi ikke gjort.

Det siger Jan Breivik, der er chauffør og administrativ medarbejder ved Hjørring Turistfart og Citybus med ansvar for den evalueringsrapport, selskabet håber at have færdig i løbet af ugen.

Rapporten skal undersøge, hvordan 38 af selskabets busser kunne dumpe politiets sikkerhedskontrol, mens de skulle køre med børn ved landets største fodboldstævne.

Udsat for en hetz

Selvom Jan Breivik erkender, at busselskabet har begået fejl, mener han samtidig, at Hjørring Turistfart og Citybus har været udsat for en pressehetz.

- I hele den her hetz kom busserne på værksted hele tiden. En chauffør kommer og tror, han skal køre i den samme bus, men vi har ikke lagt store sedler i ruden, om at bussen afventer en justering af bremsen. Det er et eksempel på en bus, som så alligevel kommer ud at køre. Men det er en fejl fra vores side, siger han.

Han forstår ikke, hvordan busser, der lige var blevet synet, kunne blive sendt til syn igen, efter politiet havde gået bussen efter.

- Vi har sendt busserne til syn klokken otte om morgenen i Hjørring synshal, hvor de er blevet godkendt, og klokken 13 om eftermiddagen går de ikke igennem synet. Jeg kan ikke forklare, hvordan det er sket. Det er det, vi er i gang med at undersøge, siger Jan Breivik.

- Politi har været hårde ved os

Hos Hjørring Synshal siger direktør Michael Møller Nielsen, at synshallen har gjort deres arbejde, som de skal. Jan Breivik vil da heller ikke skyde skylden på synshallen.

- Jeg er ikke ude på at pege fingre. Politiet har været hård ved os. Jeg går ud fra, at de udfører deres job, men der skal ikke ret meget til. Politiet har villet statuere et eksempel, siger Jan Breivik og uddyber:

- Der var en bus, hvor der ikke var lys i nummerpladelyset og de to sidemarkeringslygter. Defekterne, der har ført til, at busserne er dumpet i sikkerhedskontrollen, er mange. Defekte spejle, en nødhammer, der mangler. Men nødhammeren kan eksempelvis være stjålet i bussen.

Kontrol fortsætter ved nyt stævne

I løbet af Dana Cup kontrollede politiets Tungvognscenter Nord sikkerheden i 69 busser. 38 busser dumpede testen, og ni fik klippet nummerpladerne.

Tungvognscenter Nord oplyser, at man vil fortsætte arbejdet med at kontrollere busser ved fodboldstævnet Vildbjerg Cup, der afholdes for 10.000 deltagere torsdag til søndag lidt nord for Herning.

- Når der er mange folk og busser på en gang, er det en god lejlighed til at tjekke bremser og at få kontrolleret mange busser på kort tid. Og når alle deres busser skal ud at køre, ved vi af erfaring, at det kan være svært for selskaberne at få alt grejet i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand, siger Claus Kjær-Pedersen, leder af Tungvognscenter Nord, til DR P4 Midt & Vest.

Resultaterne fra Hjørring førte også til, at politiet lavede en stor buskontrol i Sønderborg, da 40.000 spejdere søndag skulle hjem fra Danmarks største spejderlejr.

Flere kontroller fremover

Ud af de omkring 350 busser, der skulle afhente spejderne i Sønderborg, blev 33 busser udtaget til en nærmere undersøgelse.

Af de 33 busser blev nummerpladerne inddraget på én bus, og yderligere 10 busser blev indkaldt til syn.

De mange sager med fejlbehæftede busser får konsekvenser, lyder det fra politiinspektør Michael Weiss fra Sydøstjyllands Politi.

- Vi bliver nødt til at se dybere ind i det her område. Vi har mange andre arrangementer, som også benytter sig af den her måde at komme derfra på, siger han til TV 2 og slår fast, at politiet fremover kommer til at lave flere kontroller end hidtil.

Kan ikke afvise eksklusion

Hos brancheforeningen Danske Busvognmænd er man ikke glade for den seneste uges mange afsløringer af fejl på busser.

- Vi ser på sagen med meget stor alvor. De tal, der er fremme nu, er tal, vi aldrig har oplevet før, når politiet har lavet kontrol af busser, siger formand Steen Bundgaard.

Han vil afvente situationen, til han har fået alle detaljer fra Rigspolitiet, som foreningen har møde med på fredag. Men han vil ikke afvise, at det kan komme på tale at ekskludere Hjørring Turistfart og Citybus.

- Men jeg har på det her tidspunkt ikke grundlag for helt præcis at vide, hvor vi er henne i forhold til den slags sanktioner, siger han.

I Nordjylland er det meningen, at Hjørring Turistfart og Citybus skal fortsætte med at køre skolebus. Jan Breivik er ked af, at nogle forældre ikke er trygge ved at sende deres børn med selskabets busser.

- Det har vi det frygteligt med. Hele den her pressehetz får os i et dårligt lys, siger han.