Bus fra udskældt selskab beslaglagt af politiet på tysk motorvej

Det var tæt på at gå galt, da 52 børn sidste år skulle fragtes til et fodboldstævne i Italien af Hjørring Turistfart og Citybus.

- Vi var ikke kommet ret langt ned i landet, før der var et spejl, der var ved at falde af.

Sådan starter Torben Clausens fortælling om en bustur med Hjørring Turistfart og Citybus. En bustur fra Danmark til Italien, som de 52 børn og 20 voksne om bord på bussen nok ikke glemmer lige foreløbig.

- Det var et mareridt. Blandt andet fordi bussen ikke var i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand. Og da vi så kommer til Tyskland, kasserer tysk politi bussen, fortæller Torben Clausen.

Busselskabet, de kørte med, har den seneste uge været i politiets søgelys, fordi flere af dets busser er blevet kendt ulovlige i forbindelse med en politirazzia ved fodboldstævnet Dana Cup i Nordjylland.

- Vores oplevelse var skrækkelig

I alt har 38 ud 69 busser fået dumpekarakter i politiets sikkerhedstjek, mens ni ud af de 38 busser ligefrem har fået klippet nummerpladerne. De fleste af busserne er fra Hjørring Turistfart og Citybus. Og det kommer overhovedet ikke bag på Torben Clausen.

- Jeg bliver ikke overrasket over, at det lige nøjagtig er det firma. Vores oplevelse sidste år var skrækkelig, siger Torben Clausen, der selv har været lastbilchauffør i 20 år og derfor kender til kørslen med store køretøjer.

Vi får slukket ilden med en flaske vand

Torben Clausen

Ligesom Hjørring Turistfart og Citybus ved Dana Cup har transporteret flere hundredvis af børn frem og tilbage, skulle de sidste år i oktober fragte godt 50 børn fra Hjørring-klubben Tårs IF og deres forældre til et fodboldstævne i Italien.

Kørte uden sidespejl

Bussen nåede dog ikke langt, før første problem opstod.

- Vi var ikke kommet ret langt ned i landet, før der var et spejl, der var ved at falde af. Så tænker man ”nå, okay, det er så, hvad det er”, fortæller Torben Clausen, hvis søn skulle spille ved fodboldstævnet.

Spejlet måtte afmonteres, og dobbeltdækkerbussen kørte derfor et kort stykke af vejen uden højre sidespejl. Men da de nåede til Tyskland, opstod et nyt problem.

- Så finder vi så ud af, at bussen er flad på det ene fordæk, fortæller den tidligere lastbilchauffør, der allerede på daværende tidspunkt kunne fornemme en fadæse under opsejling.

Dækket bliver ordnet, og chaufføren fortsætter turen med kurs mod Italien. Men det bliver ikke det sidste, de hører til det dæk.

Et sygt dæk

Da bussen holder pause på en rasteplads i nærheden af den tyske by Hannover i Tyskland, opdager forældrene, at der stort set er gået ild i det tidligere flade dæk.

- Vi får slukket ilden med en flaske vand, siger Torben Clausen og forklarer, at dækket efterfølgende blev skiftet.

Diagnosen for det optændte og flade dæk blev dog aldrig stillet, og bussen fortsatte derfor ufortrødent – men ikke længe.

Børnene sov, og det var tidligt og tåget på den tyske autobahn, da det nye dæk pludselig eksploderede, og bussen tippede ned i den ene side. Chaufføren fik gelejdet bussen ud i nødsporet, og her måtte de 52 børn og 20 forældre stå, indtil det tyske politi nåede frem og spærrede vejen af.

Bussen konfiskeres af tysk politi

Politiet stillede ved ankomsten den diagnose, som chaufføren, ifølge forælder Torben Clausen, ikke tidligere havde tænkt på.

- Det viser sig, at der er en knækket niveauventil nede ved aksen. Den har været knækket længe, kunne man se. Dækkets kant presser sig ind mod midten af fælgen, og dermed taber det luft og eksploderer, når det bliver varmt. Det betyder, at du vil kunne sætte 20 nye dæk på, og der ville ske det samme, forklarer Torben Clausen, der også har en fortid som lastvogns- og busmekaniker.

Bunden skrabede på asfalten. Det gjorde både børnene og os forældre bange

Torben Clausen

- Det kan være meget farligt. Det kan faktisk resultere i, at bussen går i brand, og at den vælter rundt på siden, siger han.

Det tyske politis sikkerhedstjek endte da også i en konfiskering af bussen, og Hjørring Turistfart og Citybus måtte derfor sende en ny bus, der kunne samle børn og forældre op.

Ny bus – endnu flere problemer

Her kunne fortællingen godt være slut, men det er den bare ikke.

For heller ikke den nye bus fra Hjørring Turistfart og Citybus var i orden. Nu var det nemlig galt med niveauet i den såkaldte luftaffjedring.

- Hver gang vi kørte over et humpel eller lignende, gav det et bump i bussen, og bunden skrabede på asfalten. Det gjorde både børnene og os forældre bange, fortæller Torben Clausen.

- Det sidder i kroppen

Efter en lang mareridtstur nåede børnene fra Tårs IF og deres forældre dog helskindet frem til fodboldstævnet Italien. Men turen har sat sig fast i mange af dem.

- Det er oplevelsen af, hvad der kunne være sket. Mange har måske ikke kunnet sove om natten. Det sidder i kroppen, siger Torben Clausen.

Han sendte efter turen et fem siders langt klagebrev til Hjørring Turistfart og Citybys. Han har dog aldrig fået et svar tilbage.

Selskab tager fuldt ansvar

Flere politikere har ovenpå ugens razzia i Nordjylland været ude og kritisere bussernes forhold, og i Hjørring kommune er man ved at undersøge, om om nogle af de ni busser, som har fået klippet pladerne, har været brugt til offentlig transport. I så fald vil kommunen have kontrakterne med busselskabet kigget igennem for at se, om man kan få dem ophævet.

Hjørring Turistfart og Citybus har tidligere udtalt til TV 2, at busselskabet tager fuldt ansvar for bussernes stand, og at de nu vil tage konsekvens af det.

- Konsekvensen bliver vel, at vi skal have nogle nyere og bedre busser. Jeg ved det ikke, siger Bent Hansen, som er driftsleder ved Hjørring Turistfart og Citybus. 

Kan kan dog ikke garantere, at der ikke kommer til at køre flere fejlbehæftede busser rundt i det nordjyske.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Hjørring Turistfart og Citybus angående busturen til Italien sidste år, men det har ikke været muligt.