Selskab om defekte bremser: Der er styr på busserne

Fredag blev endnu fire plader klippet på de busser, der fragter deltagere til og fra fodboldstævnet Dana Cup i Hjørring.

Det er fjerde dag i træk, at Hjørring Turistfart og Citybus' busser bliver forhindret i at fragte børn rundt, fordi busserne er defekte.

I dag blev 18 busser standset, og fire af dem var i så dårlig stand, at de ikke måtte køre videre og fik klippet pladerne.

- Det har jo desværre været lidt nedslående med resultatet. Vi har set flere af busserne tidligere på ugen med samme fejl, som de også har i dag, konstaterer Peter Lindholt, som er politiassistent ved Nordjyllands Politi.

Busselskab: Der er styr på det

Hos busselskabet, som i dag udtaler sig for første gang til TV 2, lyder det, at der er styr på situationen.

- Vi har jo fået styr på dem, siger Bent Hansen, som er driftsleder ved Hjørring Turistfart og Citybus om busserne.

Dagens kontroller kommer bag på driftslederen:

- Det er jo fordi, at da de forlod vores værksted, var de i orden. Og da de kommer ned til politiet, var de ikke i orden, siger han til TV 2.

- Og hvor lang er den tur?

- Jamen de havde nået at køre nogle omgange, så det kan jeg ikke sådan lige svare på, siger Bent Hansen.

Hjørring Turistfart og Citybus står for den primære transport af børn ved Dana Cup, som afholdes i Hjørring.

Indtil videre har hundredvis af deltagere benyttet sig af de busser, der er dumpet i politiets kontroller.

- Vi påtager os det fulde ansvar for, at tingene har været, som de var, siger Bent Hansen og tilføjer, at de seneste dages kontroller af defekte busser nu får konsekvenser:

- Konsekvensen bliver vel, at vi skal have nogle nyere og bedre busser. Jeg ved det ikke, siger han uden dog at ville garantere, at der ikke kommer til at køre flere fejlbehæftede busser rundt i det nordjyske.

Politi: Danske busser har det ikke godt

Efter fire dage med kontroller af busser i Hjørring og Hirtshals er i alt 69 busser blevet standset - nogle op til flere gange. Over halvdelen af dem viste sig ikke at være sikre nok, og indtil videre er i alt ni nummerplader blevet afmonteret.

Nordjyllands Politi, som står for kontrollerne ved stævnet, fortæller, at problemet i Hjørring er voldsomt, men ikke usædvanligt. Ifølge Nordjyllands Politi har de danske busser det ikke ret godt i øjeblikket, og betjentene forventer, at det samme billede vil vise sig ved andre, kommende kontroller - blandt andet når spejderlejren SL2017 i Sønderborg slutter søndag.

Der skal kigges på kontrakter og bødestørrelser

Og sagen kommer også til at få konsekvenser i det nordjyske.

Hjørring Kommune vil nu undersøge, om nogle af de ni busser, som har fået klippet pladerne, har været brugt til offentlig transport. I så fald vil  kommunen have kontrakterne med busselskabet kigget igennem for at se, om man kan få dem ophævet.

Også på Christiansborg er politikerne begyndt at røre på sig.

- Fra Socialdemokratisk side medvirker vi meget gerne til at kigge på bødestørrelserne. Hvis det er sådan, at man slækker på sikkerheden, og man potentielt kan bringe menneskeliv i fare, så skal der altså være en kæmpe bøde. Det skal være den helt store hammer, der falder, siger den socialdemokratiske transportordfører, Rasmus Prehn.

I dag er det også kommet frem, at en tidligere chauffør ved Hjørring Turistfart og Citybus har politianmeldt selskabet for overskridelse af køre- hviletidsbestemmelserne.