Samfund

Karakteren var 0,1 for lav til drømmestudiet: - Hårdt når man kan se det for sig

De videregående uddannelser oplever i år et lille fald på to procent i antallet af optagne i forhold til sidste år.

Flere end 65.000 kommende studerende får fredag den gode nyhed om, at de er optaget på en videregående uddannelse.

Samtidig får 26.000 ansøgere besked om, at de ikke er blevet optaget i denne omgang.

21-årige Casper Rauff fra Aalborg var med et gennemsnit på 9,0 sølle 0,1 fra at komme ind på drømmestudiet - jura.

Han havde søgt ind på både Aalborg, Aarhus, Syddansk og Københavns Universitet, men da årets adgangskrav blev offentliggjort ved midnat, kunne han se, at kravet til en standbyplads ved førsteprioriteten i Aalborg var et karaktersnit på 9,1.

- Det er så vildt ærgerligt. Jeg har altid haft lyst til at blive dommer eller advokat, så jeg må bare kæmpe videre. Det er hårdt, når man kan se det for sig, men man lige akkurat ikke kan nå det, siger Casper Rauff til TV 2.

Han langer ud efter politikerne, der har strammet reglerne på uddannelsesområdet:

- Politikerne har lukket det hul, der gjorde det muligt at skifte uddannelse, hvis nogen sprang fra. Det kunne have været min redning. Jeg forstår ikke argumentet for at droppe den mulighed. Nu tvinger de folk til at blive på en uddannelse, der ikke er førsteprioritet, og som de formentlig hopper fra igen. Det kan umuligt være en økonomisk gevinst for samfundet, siger Casper Rauff.

Glæde i Aarhus

I Aarhus var det dog en god besked, der tikkede ind natten til fredag hos Simone Bak.

- Jeg er glad, jeg er glad, jeg er kommet ind. Men det er først til vinter. Jeg havde håbet, det var til sommer. Nej, det er fedt, jeg glæder mig, lød det umiddelbart efter, at Simone Bak havde fået beskeden lidt over midnat.

Hun arbejder i dag som afløser i hjemmeplejen og har søgt ind på ergoterapeutuddannelse gennem kvote to.

- Det er super godt, at der er en kvote to. Det giver en chance for dem, der ikke har snittet, og så synes jeg, at det giver nogle bedre studerende, at man har været ude og opleve verden. Så er man også mere bevidst om, hvad man har lyst til at lave, siger Simone Bak til TV 2.

Færre er blevet optaget

De videregående uddannelser oplever i år et lille fald på to procent i antallet af optagne i forhold til sidste år. De 1275 færre optagne i forhold til sidste år er dog på niveau med 2015.

Op igennem 00'erne og 10'erne steg antallet af optagne ellers støt. Det bekymrer dog ikke uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at der er færre ansøgere og dermed optagne:

- Mit fokus er ikke at stoppe så mange som muligt ind på uddannelserne, men at vride mere kvalitet ud af dem. Det synes jeg, man kan se afspejlet, siger han.

Flere uddannelser trods løfter om det modsatte

Trods klare politiske løfter om det modsatte stiger antallet af uddannelser, som unge kan vælge at søge ind på.

Torsdag ved midnat kunne 91.539 ansøgere få svar på, om de er optaget på det studium, som de har ønsket ud af 880 forskellige uddannelser.

Stigningen i antallet af udbudte uddannelser går imod anbefalingen fra det politisk nedsatte kvalitetsudvalg, som i 2015 pegede på farerne ved mange og små uddannelsestilbud.

Den struktur er "ikke optimal for at sikre høj faglig kvalitet og relevans i uddannelserne", lød det i udvalgets rapport.