Samfund

20-årig forsvarede sig med peberspray - nu håber hun, at alle kvinder får den mulighed

Danske kvinder bekymrer sig om, hvordan de kan forsvare sig, hvis de skulle blive udsat for vold - og den lille ulovlige spray er det oplagte valg.

- Har du noget ild? 

Hun er lige stoppet for at puste ud under sin løbetur i Ørstedsparken i København, da han kommer hen til hende og spørger.

Men få sekunder efter - og uden nogen varsel - står han med en hånd hårdt klemt fast om hendes strube og en hobbykniv mod hendes bryst i den anden.

- Jeg tænker bare, at jeg har min peberspray, og jeg skal have fat på den nu, siger Rikke Müller.

Med et snuptag i lommen får hun den op. Hun sprøjter ham i ansigtet og i øjeblikket, hvor han skriger af sprayen i øjnene, løber hun væk - med hjertet siddende i den hals, han netop har sluppet grebet om.

Hvis jeg kan forhindre et overgreb, fordi jeg har peberspray, så vil jeg hellere have en bøde og en plet på min straffeattest end voldtages

Rikke Müller, jurastuderende

Den lille spray har både før og efter episoden haft sin faste plads i den 20-årige jurastuderendes taske, jakke- eller bukselomme.

- Jeg tør ikke drømme om, hvad der kunne være sket den dag, hvis ikke jeg havde haft den, siger hun.

- Den er en sikkerhed for mig, og hvis der skulle ske noget, så har jeg chancen for at forsvare mig selv.

Pebersprayen er ulovlig i Danmark, men ligesom Rikke Müller, har hver 20. kvinde haft sprayen eller et andet våben, som de kan bruge til at forsvare sig med. Det viser en undersøgelse, som Megafon har foretaget for TV 2.

Et åbenlyst forsvar

I går fortalte TV 2, at størstedelen af danske kvinder er utrygge, når de færdes alene.

De går med tanken om, at en overfaldsmand sandsynligvis er større og stærkere end dem - og det får en stor del af dem til at tage forbehold og forberede sig mentalt, hvis de skulle komme i en voldsom situation.

Her er pebersprayen bare en af de mange ting i deres forsvarsartilleri.

For Rikke Müller er der da heller ingen tvivl om, hvad hun mener om forbuddet:

- Jeg synes, det er latterligt. Hvis jeg kan forhindre et overgreb, fordi jeg har peberspray – som for eksempel det, jeg selv har oplevet -, så vil jeg hellere have en bøde og en plet på min straffeattest end voldtages. Men det er ærgerligt, at det er sådan, siger hun.

Det, at du bruger et våben, skaber en situation, hvor der er større risiko for, at du komme alvorligt til skade, hvis du ikke får pacificeret din gerningsmand

Jon Lund Elbek, analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd er dog ligeså sikre i deres sag: De anbefaler ikke en lovliggørelse af pebersprayen.

- Selvfølgelig er det fornuftigt at afværge en voldtægt, men vi er nødt til at holde fokus. Hvis vi ser på peberspray som et tryghedsskabende middel, er det så det bedste, vi har, og er det reelt tryghed, det giver?, siger Jon Lund Elbek, der er analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd.

Peberspray vil optrappe volden

Rådet er bekymret for, at peberspray vil blive langt mere tilgængeligt - og dermed udbredt -, hvis det lovliggøres.

Og så er det ikke kun kvinder, som vil forsvare sig mod vold, der tager dem i brug, men også dem, som begår volden. Samtidig kan sprayen være med til at optrappe situationer.

- Hvis du ender i en situation, hvor du bliver overfaldet og er nødt til at trække din peberspray, så er det i udgangspunktet ukontrollabelt. Det, at du bruger et våben, skaber en situation, hvor der er større risiko for, at du komme alvorligt til skade, hvis du ikke får pacificeret din gerningsmand. Vi er meget større tilhængere af at uddanne i konflikthåndtering, siger Jon Lund Elbek.

Det er jo også ulovligt at slå nogen med en bog. Derfor gør vi jo ikke bøger ulovlige

Rikke Müller, jurastuderende

I det hele taget er der meget lidt viden om, hvordan sprayen bliver brugt de steder, hvor det er lovligt.

Det argument, synes Rikke Müller, ikke holder. Hun tror i forvejen ikke, at kriminelle, som kunne have lyst til at bruge peberspray, lader sig stoppe af forbuddet.

17-årig sigtet for at bruge peberspray

Debatten om peberspray har flere gange været oppe i medierne herhjemme.

Det skal bevises juridisk, at der er tale om lovlig nødværge - og der er det ikke nok, at du var utryg

Jon Lund Elbek, analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd

Senest i 2016, hvor en 17-årig pige fra Sønderborg blev sigtet for brud på våbenloven, fordi hun havde brugt en peberspray til at forsvare sig. Efter hendes udsagn havde en mand væltet hende omkuld og forsøgt at hive hendes bukser af, og hun slap altså væk ved at sprøjte ham i ansigtet.

Det Kriminalpræventive Råd forholder sig ikke til den konkrete sag, men forudser flere sager, hvor det er svært at bedømme, om der har været tale om lovlig nødværge, hvis de små dåser bliver normen i Danmark.

- Udgangspunktet er, at når du bruger en peberspray, så udøver du vold. Så er der nogle situationer, der er straffrie, fordi du har handlet i nødværge, men det skal altså bevises juridisk, at der er tale om lovlig nødværge - og der er det ikke nok, at du var utryg, siger Jon Lund Elbek.

Jon Lund Elbek forklarer, hvilke argumenter der taler imod, at peberspray skal lovliggøres. Video: Silvie Ulrikke Østebø

Ingen ønsker en voldsspiral

Selvom Rikke Müller bekendte kulør omkring sin peberspray til politiet, da hun var blevet forsøgt overfaldet på sin løbetur, så sigtede de hende ikke.

Sådan synes hun også, at det bør være. Hun er fuldstændig klar over risikoen for en sigtelse ved at stå frem, men hun bliver ved med at kæmpe for, at sprayen bliver lovlig i Danmark.

SÅDAN FUNGERER EN PEBERSPRAY

Peberspray består af en væske af vand eller olie tilsat chilipulver eller cayennepeber i høj koncentration. 

Den udsender en tynd stråle, som kan mærkes helt op til syv meter fra dåsen. Det giver kraftig svien i øjnene, ubehag på huden og hoste, når man indånder støvet, men virkningen forsvinder igen efter omkring to timer.

- Det giver sig selv, at man må tage en konkret vurdering i alle de tilfælde, hvor de er blevet brugt. Men det er jo også ulovligt at slå nogle med en bog. Derfor gør vi jo ikke bøger ulovlige. Jeg tror også, at rigtig mange tyer til deodoranter eller hårlak, hvis de skal have noget at forsvare sig med, og der er peberspray trods alt langt mindre skadeligt for øjnene, siger hun.

- For mig er det ikke noget vidtgående, og jeg har god samvittighed ved at have den.

Brugen skal begrænses

At en peberspray giver tryghed og giver kvinder en mulighed for at handle på vold, medgiver Jon Lund Elbek da også.

Men hvis man ønsker at legalisere det, bør det være begrænset til folk, der har beviselig grund til utryghed - for eksempel stalker-ofre, kvinder, hvis ekskæreste har polititilhold, eller lignende, fortæller han.

I Folketinget støtter Dansk Folkeparti og Liberal Alliance en lovliggørelse af peberspray, mens Det Konservative Folkeparti er åben for at lovliggøre det til selvforsvar i hjemmet. De øvrige partier er imod.

Afstemning

Mener du, at peberspray skal lovliggøres?