Samfund

Færre bliver optaget på videregående uddannelser: Disse studier afviser flest

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) glæder sig over, at flere unge starter på IT- og ingeniøruddannelserne.

Der er færre unge danskere, der er kommet ind på et videregående studie i år end sidste år.

Det viser tal for årets optagelse, som Uddannelses- og Forskningsministeriet netop har offentliggjort.

I alt er 65.165 blevet optaget på en videregående uddannelse, hvilket er et fald på 1.275 i forhold til 2016 og svarer til et fald på to procent - men tallet for optagne i år er dog næsten på niveau med 2015, hvor 65.301 blev optaget på videregående uddannelser.

- Vi har i mange år arbejdet på at få flere til at tage en videregående uddannelse, men nu er tiden inde til i stedet at se på kvaliteten af uddannelserne, så et lille fald bekymrer ikke mig, siger uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind (V), i en pressemeddelelse, som følger med offentliggørelsen af tallene.

Men der er blevet optaget flere på IT- og ingeniøruddannelserne, og det glæder Søren Pind.

- For både Danmark og for de unges fremtid er det godt, at der kommer flere studerende på blandt andet IT- og ingeniøruddannelserne, hvor vi kan komme til at mangle arbejdskraft i de kommende år, siger Søren Pind.

De afviser flest

Tallene viser, at det studie hvor flest ansøgere bliver afvist, er det Kongelige Akademis arkitekt-linje, som har afvist 59 procent af ansøgerne, Medie- og Journalisthøjskolen, som har afvist 54 procent, og designskolen i Kolding, som også har afvist 54 procent.

Her er flest optaget

 1. Pædagogstudiet

  5100 optaget (2016: 5296)

 2. Sygeplejerske-studiet

  3757 optaget (2016: 3581)

 3. Diplomingeniør-studiet

  3228 optaget (2016: 3210)

Flest optaget på pædagog-studiet

Men det studie, der er blevet optaget flest på blandt 24 udvalgte uddannelser, hvor Uddannelses- og Forskningsministeriet har fulgt udviklingen i optaget fra 2010 til 2017, er, ligesom det var sidste år, pædagogstudiet. Trods et lille fald i optaget på fire procent, gør et optag på 5100 studerende pædagog-studiet til det studie, med det suverænt største optag.

På andenpladsen kommer sygeplejerske-studiet, og her er optaget steget med fem procent i forhold til 2016 til et optag på 3757 i år.

Og på tredjepladsen kommer diplomingeniør-uddannelser, hvor der med en lille stigning på én procent er omtrent status quo i optaget med 3228 optagne. De tre studier var også sidste år blandt de udvalgte 24 studier med det største optag.

Her er færrest opdaget

 1. Designer-studiet

  162 optaget (2016: 195)

 2. Veterinærmedicin (dyrlæge-studiet)

  181 optaget (2016: 185)

 3. Arkitekt-studiet

  314 optaget (2016: 338)

Færrest optaget på designer-studiet

Det studie blandt de 24 udvalgte studier, hvor der i år er optaget færrest studerende, er design-studiet, hvor der i år er optaget 162 studerende - og det er et stort fald på 17 procent i forhold til 2016, hvor der blev optaget 195 studerende.

Dyrlægestudiet - veterinærmedicin - er med et optag på 181 studerende i år det studie med næstfærrest optagne, og det er et lille fald på to procent i forhold til sidste år, hvor fire flere - 185 - blev optaget.

Det studie, hvor der er optaget tredjefærrest er arkitektstudiet, hvor 314 er blevet optaget i år. Det er et fald på syv procent i forhold til sidste år, hvor 338 blev optaget.

I forhold til sidste år har dyrlægestudiet og design-studiet byttet plads - sidste år var dyrlægestudiet det studie blandt de 24 udvalgte studier med færrest optagne.

Du kan se alle tallene på TV 2.dk fra midnat.