Læger vil forsøge at redde flere tidligt fødte

En række børnelæger vil have en ny national handleplan, der også inkluderer for tidligt fødte helt ned til uge 22.

Bliver dit barn født i uge 23 eller tidligere, findes der ingen handleplan for, hvordan man skal håndtere barnet ude på landets hospitaler. 

Men nu vil en række børnelæger have nye retningslinjer, hvor aldersgrænsen skal sænkes, så den inkluderer børn, der er født endnu tidligere.

Snittet for, hvad der er beskrevet i den nationale handleplan, er i øjeblikket lagt ved uge 24 ud fra en vurdering om, at spædbørn født før den uge har meget ringe chancer for at overleve. Men den grænse har ifølge overlæge Jesper Fenger-Grøn flyttet sig, som årene er gået.

- Det er en grænse, vi har haft på området i en del år efterhånden, og den var baseret på, at udsigterne i uge 24 for nogle år siden var fuldstændig håbløse. Men det har ændret sig, siger Jesper Fenger-Grøn, der er overlæge på Sygehus Lillebælts neonatalafdeling.

Ens behandling over hele landet

En ny national handleplan vil ifølge overlægen kunne redde endnu flere tidligt fødte.

- Lige nu vil der være nogle steder i landet, hvor man ikke har noget behandlingstilbud og derfor tænker, at sådan et barn har så lille chance for at overleve og blive rask, at man slet ikke skal gøre noget. Det vil sige, at barnet går til, siger Jesper Fenger-Grøn.

Behandlingen bør ifølge ham være ens, uanset hvor i landet man bor. Og han er ikke den eneste, for en lang række børnelæger mener, at man allerede fra uge 22 bør sende for tidligt fødte i specialbehandling.

- De havde nok ikke overlevet

En, der har prøvet at få et for tidligt født barn, er David Nielsen Skov. Han fik ikke bare ét, men hele tre. Trillingerne blev født på Odense Universitetshospitals specialiserede afdeling i uge 26 – godt 3,5 måned før terminsdatoen.

Den mindste af spædbørnene, Thea, vejede kun 695 gram ved fødslen, og tanken om at føde et sted uden specialbehandling kan den nybagte far slet ikke forestille sig.

- Jeg ved ikke, om jeg er 100 procent sikker, men jeg er en høj procent sikker på, at de nok ikke havde overlevet. Det skal nok ikke være nogen hemmelighed, siger David Nielsen Skov.

En række speciallæger er allerede i gang med at skrive et forslag til en ny national handleplan, og den forventes at være færdig til vinter.