Samfund

Grønlandsk tsunami nåede 90 meter i højden

Opskylshøjeden var 10 meter i den værst ramte by, mener amerikanske forskere.

Et forskerhold fra USA har besøgt området omkring Karrat-fjorden i Grønland, der i juni blev ramt af et stort jordskred, som udløste en tsunami.

Holdet, der blandt andet tæller den anerkendte miljøforsker Hermann Fritz, har estimeret, at bølgen ved kysten, hvor jordskreddet ramte, nåede markante 90 meters højde.

Rundetårn gange to

Det er mere end dobbelt så højt som Rundetårn. På den modsatte side af fjorden var højden ifølge forskerne 50 meter.

- Langt det meste af deres observationer er ting, der er kendt af os og som allerede er del af vores rådgivning til redningsarbejdet.

- Men forskerne giver et konkret bud på, hvor højt bølgerne har været oppe ved skreddet og på den modsatte side af fjorden. Det er to vigtige observationer.

- Vi havde i forvejen en fornemmelse af, at det var i den størrelsesorden, men det er godt at få det bekræftet, siger Flemming Getreuer Christiansen, vicedirektør i Geus.

Geus står for De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

Størst ved skreddet

Mens den umiddelbare højde ved stedet, hvor store mængder jord og sten faldt over en kilometer ned i havet, var 90 meter, hvor højden på bølgen, der ramte bygderne fjorden og kostede flere menneskeliv, betydeligt lavere.

- Vi mener, at opskylshøjden i Nuugaatsiaq (den måske værst ramte bygd red.) har været omkring ti meter.

- Det er klart, at lige der hvor skreddet ryger i vandet, der kommer bølgen meget højt op. Men i takt med, at bølgen spreder sig falder højden, siger Flemming Getreuer Christiansen.