Samfund

Fødselsboom: Zoologisk Have vrimler med dyreunger

Der er masser af unger i indhegningerne hos de populære dyr.

Uanset om man er til løver, elefanter eller flodheste, fås de i alle størrelser i de danske zoologiske haver. 

De populære dyr har nemlig oplevet usædvanlig mange familieforøgelser denne sommer sammenlignet med sidste år, lyder det fra blandt andet Zoologisk Have i København.

- Ud over den umiddelbare appel, dyreungerne vækker, er det et signal om, at dyrepassere, dyrlæger og zoologer forvalter vores dyr godt, fortæller en stolt Bengt Holst, videnskabelig direktør i Zoologisk Have København. 

- Mange komplekse faktorer skal være på plads for at sikre en vellykket avl, og det er jo dejligt at opleve, når det gang på gang lykkes.

Senest er et sjældent baby-næsehorn født. Vandet gik hos det hvide næsehorn Minna fra Københavns Zoo mandag morgen klokken otte, og to timer senere kom næsehornskalven til verden.

- Det er helt fantastisk, siger dyrlæge i Københavns Zoo Mads Bertelsen til TV 2.

Næsehornsunge født i dansk zoo Video: Jane Bruun Elkjær

Flere løver i indhegningen

Fødselsboomet kan blandt andet ses i løveindhegningen, hvor der i år er kommet et kuld i modsætning til sidste år. 

Her tumlede ni løveunger rundt. Deres mødre, der er søstre, har født dem med to ugers mellemrum.

I år er der kuld i løveburet. Video: Anne Brandbjerg

Hos elefanterne har de også fået en lille hanunge i marts efter flere års venten. Ifølge Københavns Zoo skulle gæsterne i zoo gerne have glæde af den nye elefant i mange år frem.

Sidste gang, der var små snabler i elefanthuset, var i 2014, hvor ungen desværre døde af sygdom. Da de forsøgt igen året efter, var ungen dødfødt.

Ungen er en han og blev født i marts. Video: Anne Brandbjerg

Boom af nyfødte dyr i zoo

Flere dyr har sågar fået unger for allerførste gang i Zoologisk Have Københavns historie. Det gælder både surikaterne, et lille pattedyr, og vombatten, et pungdyr, som kun meget få andre europæiske haver har haft succes med at avle på. 

Den tasmanske djævel har også i år fået et stort kuld. 

- Her i København er det eneste sted uden for Australien, hvor de overhovedet yngler, siger Bengt Holst. 

Det går ikke stille for sig. Video: Anne Brandbjerg

Men Zoologisk Have København er ikke alene om de opsigtsvækkende danske dyreunger. 

- Vi er lykkedes utrolig godt med at få yngel hos vores flamingoer, hos vores røde ibis og vores inkaterner (fugle, red.), og det er der ikke ret mange andre zoologiske haver, som lykkes med, siger kommunikationschef Rikke Skovlund fra Odense Zoo, hvor der også er mange dyreunger i år.

Blandt andet har de lige budt et kuld røde pandaunger velkomne.  

- Det er også ret specielt. De er primært i deres huler lige nu. Vores voksne hunner flytter lidt rundt på dem engang imellem, så derfor kan man godt opleve dem som gæst, men de er meget små og render ikke selv rundt endnu.

Nye unger i Odense Zoo: Se dem her Video: Frederikke Bertram

Positivt at flokken bliver udvidet

Det store held med at udvide flokkene i de danske haver kommer dog ikke kun det dyreglade publikum til gode. 

- Ligesom vi modtager dyr fra andre zoologiske haver, som hanisbjørnen der kom fra Rusland, sender vi også dyr ud i Europa for at yngle og være med til at opretholde sunde bestande. I år har vi blandt andet sendt en zebra, en moskuskalv, en chimpanse og en dværghjort af sted. Derudover var det et stolt øjeblik, da vi tidligere på året kunne sende seks af de sjældne og stærkt truede tasmanske djævle til zoologiske haver i Tyskland og Belgien, siger Bengt Holst.

Det er den anden unge i flodhestebassinet på syv måneder. Video: Anne Brandbjerg