Droppede ud af gymnasiet for at spille computer – nu er han IT-chef
Skriv computersspil på CV’et og få et godt job. De mange timer foran skærmen giver færdigheder, som arbejdsgiverne har brug for.
Farvel til lektier og gymnasiets 3.g. Goddag til en hverdag med computerspil.
Thomas Hector tog en afgørende beslutning om at forlade gymnasiet for at spille computer på fuld tid. I dag er han IT-driftschef hos mediebureauet Peytz & Co, og han er ikke i tvivl om, at de mange timer foran computerskærmen har ”uddannet” ham til at blive leder i den virkelige verden.
-Jeg ville slet ikke være lige så godt forberedt til mit job uden min erfaring fra computerspil, siger han.
Og 34-årige Thomas Hector er ikke alene. Flere danske arbejdspladser, heriblandt Forsvaret og konsulentfirmaet Deloitte, har nu fået øjnene op for, at computerspil afføder skarpe medarbejdere.
Hos konsulentfirmaet Deloitte har man ansat flere medarbejdere, der har spillet meget computer – de såkaldte gamere. Blandt andet en tidligere verdensmester i Counter-Strike - et skydespil, hvor man sammen med et hold skal løse en mission.
Michael Steen Holst, der er HR-direktør hos Deloitte, understreger, at før computerspil kan ses som en kvalifikation, skal det være mere end blot en fritidsinteresse:
-Ansøgeren skal have opnået excellente resultater og vist dedikation, motivation og engagement, som kan give et indtryk af, hvad denne person kan bidrage med som medarbejder, siger han.
Artiklen fortsætter under mosaikken.
Lærer eftertragtede kompetencer
Det er ikke tilfældigt, at virksomheder vender blikket mod gamerne.
Studier fra Michigan State University, Florida State University og University of Illinois i USA viser, at computerspil styrker kreativiteten og koncentrationen. Derudover træner spillene evnen til at multitaske og følge en opgave til dørs - alle kompetencer, som er eftertragtede på nutidens arbejdsmarked.
Rune Nielsen, Ph.d. og forsker i computerspil ved IT-Universitetet i København, understreger, at det er svært at vide, om computerspil skærper folks evner, eller om folk har evnerne i forvejen.
Han mener dog, at det er sandsynligt, at computerspil udvikler job-relevante færdigheder.
-Nogle gange ligner vores arbejdsmarked den verden, vi ser i computerspil. Derfor kan kompetencer fra spil bruges i den virkelige verden, siger han.
Fik leder-erfaring med Counterstrike
For Thomas Hector var computerspillet meget mere end en hobby.
Han spillede i flere år for Danmarks bedste Counter-Strike hold, SoA, og blev i 2006 landsholdskaptajn for det danske Counter-Strike:Source-hold med ansvar for at sammensætte og lægge taktik for holdet.
-Der er mange paralleller mellem det, jeg lavede i computerspillene, og det jeg laver i dag, siger Thomas Hector med henvisning til sit job som IT-driftschef.
Han fortæller, at årene med computerspil har forberedt ham på denne stilling.
-Som leder i Counter-Strike skulle jeg sørge for, at der var den rette sammensætning af roller på holdet og sørge for, at vi fungerede sammen socialt, siger han.
Computerspil på CV’et
I efteråret 2016 lavede Forsvaret en kampagne for flyvelederuddannelsen, der var målrettet gamere.
-Vi havde en formodning om, at gamerne ville være bedre til at forarbejde kompleks information hurtigt og have gode formidlingsevner - vigtige evner i uddannelsen og jobbet som flyveleder, fortæller Jimmi Andreasen, der er organisationspsykolog og HR-specialist i Forsvaret.
Kampagnen var ifølge Jimmi Andreasen en succes, og én, ud af de i alt otte optagede kandidater på uddannelsen, er en habil gamer.
Michael Steen Holst, HR-direktør hos Deloitte, er overbevist om, at computerspil fremover bliver en mere relevant kompetence, da virksomheder i stigende grad søger medarbejdere med digitale færdigheder.
Ifølge it-forsker Rune Nielsen kan det også blive mere legitimt at skrive computerspil på sit CV i takt med, at det vokser og bliver set som en seriøs sportsgren:
-Der kommer en forståelse for, hvor meget arbejde det kræver, og at det ikke bare er latterligt tidsspilde, siger han.