Samfund

Tusindvis af kvinder skal genundersøges for kræft - men ingen vil betale hele regningen

Ekstraregningen for omfattende lægesjusk er blevet en varm kartoffel i Midtjylland.

3.220. 

Så mange kvinder fik i starten af juli at vide, at deres brystkræftundersøgelser på hospitalet i Viborg sandsynligvis ikke var foregået efter bogen.

Otte kvinder fik efterfølgende konstateret kræft på trods af, at screeningerne først viste, at de var raske, og en intern undersøgelse pegede på sjusk med screeningerne fra en konkret overlæges side som forklaring. 

Men selvom samtlige kvinder kan se frem til nye undersøgelser, så nager sagen i den midtjyske administration.

To af de kommuner, hvor størstedelen af kvinderne kommer fra, vil nemlig ikke betale ekstraregningen for de mange nye mammografier.

- Først og fremmest kan man sige, at det primært handler om de her kvinder og familier, der er ramt af det her - så finansiering er en biting. Når det så er sagt, betyder det selvfølgelig noget for Skive Kommune, at vi kommer til at betale for noget, vi har betalt for én gang. Og det, synes jeg, er urimeligt, fortæller Peder Christensen (A), der er formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget i Skive Kommune, hvor 20 procent af kvinderne bor.

Hanne Brogaard er blandt de 3220 kvinder, der er blevet tilbudt at blive genundersøgt for brystkræft. Hun mener, at overlægens sjusk burde være opdaget for lang tid siden.

Parterne bør dele

I kommunerne Skive, Viborg og Silkeborg bor i alt 68 procent af de kvinder, som igen skal forbi hospitalet.

Regningen for de oprindelige undersøgelser har kommunerne og regionen delt imellem sig - helt efter reglerne. Og sådan mener regionen, at det bør være igen.

 - Der sker jo fejl - både hos os og kommunerne - og hvis vi skal kaste aben over til hinanden hver gang, der sker en fejl, og finde regninger frem og sige at dem vil vi ikke betale, så kan vi aldrig komme videre med det sammenhængende sundhedsvæsen, siger Anders Kühnau (A), der er næstformand i Region Midtjylland til TV Midtvest.

Regionens ansvar

Ifølge næstformanden er der slet ikke tale om en ekstraregning hos kommunerne.

- Det, der i realiteten sker her, er, at vi fremskynder nogle undersøgelser, som vi alligevel skulle have foretaget. Det der med at betale to gange, synes jeg ikke rigtigt er et argument, der holder. Jeg synes i øvrigt, det er rigtig ærgerligt, at kommunerne begynder på den slags kassetænkning. Det havde jeg helst været foruden, siger han.

Men den køber de heller ikke i Viborg Kommune. Her mener de, at ansvaret for fejlene - og dermed ansvaret for at rette op på dem - ligger hos regionen, som står for hospitalsdriften:  

- Jeg synes, der er skabt et misfoster af en teknisk-økonomisk konstruktion, når man kan lave en større fejl i regionen, som kan komme til at koste penge i kommunen, siger Mette Nielsen (A), som er formand for ældre- og sundhedsudvalget i Viborg Kommune til TV Midtvest.

3.220 kvinder får tilbudt ny undersøgelse for brystkræft. Video: Marie Jensen

En større lægelig skandale

Mens kommune og region diskuterer, hvem der skal tage regningen, er den læge, det hele drejer sig om, blevet suspenderet fra sit job på Brystklinikken i Viborg - det betyder, at han heller ikke må tage et job som læge andre steder. 

Den redegørelse, som Region Midtjylland foretog, har direkte peget på, at standardundersøgelsen af brystkræft ikke er foregået, som den skulle. 

- Vi må jo konstatere, at vi ikke har været tilstrækkelige systematisk med at få fulgt op på de her sager. Vi har været nede og granske de her sager yderligere for at se, om der var nogle fællestræk, og om vi kunne have gjort noget tidligere, udtalte hospitalsdirektør ved Hospitalsenhed Midt, Lars Dahl Pedersen, tidligere til TV 2.

Kvinderne, som skal genundersøges, har været til tjek mellem den 1. juli 2015 hos den pågældende overlæge og har fået besked om, at de ikke har brystkræft. 

Flere organisationer, som har med kræftpatienter at gøre, har udtrykt deres medfølelse med de mange kvinder, selvom hospitalet formoder, at der kun er tale om meget få fejl:  

- Jeg bliver meget chokeret. Vi er meget kede af det på vegne af de kvinder, det drejer sig om. Det er uacceptabelt, siger Dorthe Halgaard, formand for Dansk Brystkræft Organisation i region Midtvest.