Danskerne forventer forringelser i folkepension og sparer mere op

Et flertal af danskerne i den arbejdsdygtige alder forventer ikke, at de skal nyde deres otium med en solid folkepension på kontoen.

Danskerne har lav tiltro til, at folkepensionen, som vi kender den i dag, vil fortsætte. Det skriver Avisen.dk.

Faktisk forventer to ud af tre danskere i alderen 25 til 50 år, at folkepensionen helt er afskaffet eller forringet, når de skal forlade arbejdsmarkedet.

42 procent af de 25-50-årige forventer, at folkepension bliver forringet, mens 22 procent tror, at den er helt afskaffet, når de trækker sig tilbage.

Det er som at spille et spil, hvor reglerne hele tiden ændrer sig

Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA

Det viser en ny undersøgelse blandt 1.142 repræsentativt udvalgte danskere med en firmapensionsordning. Det er Epinion, der i foråret har lavet undersøgelsen for pensionsselskab PFA.

Frustration over regler

Forbrugerøkonom i PFA, Carsten Holdum, siger til TV 2, at mange pensionskunder sparer mere op, fordi tilliden til fremtidige, offentlige kerneydelser som efterløn og folkepension er i bund.

- Der hersker en mild grad af frustration over, at man ikke kan stole på de regler, som der er. Det er som at spille et spil, hvor reglerne hele tiden ændrer sig. Mange tænker - gad vide om jeg kan stole på reglerne, siger Carsten Holdum.

Usikkerheden omkring fremtidens folkepension og efterløn får mange, specielt yngre mennesker, til selv at spare op til pensionen. Ifølge Carsten Holdum føler de unge, at de bliver nødt til at klare sig selv og være robuste nok til at modstå, hvad fremtiden bringer.

- Rarest med afklaring

Forbrugerøkonomen siger, at danskerne er i verdensklasse til at spare op. Mange personer har meget store personlige opsparinger og står godt rustet til fremtiden.

Carsten Holdum mener, at politikerne skal træde i karakter og skabe langtidsholdbare løsninger for velfærdsydelserne.

- Det vil være rarest for befolkningen med afklaring på området, så man ved, hvordan reglerne skal være i fremtiden. I stedet for drypvise forringelser af vilkårene, så bør der én gang for alle laves en holdbar løsning. Men der er et ømtåleligt, politisk område, som ikke er let at ændre, siger Carsten Holdum til TV 2.

Politisk uenighed

Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht forstår godt befolkningens bekymring om folkepensionen.

- Der har været et stort politisk pres på forskellige overførselsindkomster igennem længere tid. Et liberalistisk, borgerligt pres på at smadre de systemer, som vi har bygget op gennem et århundrede, siger han til Avisen.dk.

Spørger man Jacob Jensen, der er finansordfører for Venstre, har danskerne dog ikke nogen reel grund til bekymring.

- Det brede flertal på Christiansborg har ikke nogle planer om at skulle ændre eller forringe folkepensionen. Det er i hvert fald ikke noget, vi har planer om. Men ikke desto mindre sender undersøgelsen et signal om, at danskere tænker, at de må nok hellere spare op til egen pension, siger han til Avisen.dk.