Samfund

Voldsom regn truer: Her er det helt tunge udstyr rullet ud

Beredskabsstyrelsen står klar til at håndtere et nyt skybrud, som er på vej mod Danmark.

Det er en god idé at finde regntøj og gummistøvler frem, hvis man planlægger at bevæge sig udendørs i løbet af dagen. Et større frontsystem er på vej op over landet, og det vil give anledning til en del regn i løbet af dagen.

Fem kraftigste skybrud i Danmark - 10 minutters intensitet

 • 31,2 mm - Ishøj Vandværk, 2. juli 2011
 • 29,2 mm - Ærøskøbing, 23. juni 2016
 • 27,9 mm - Ulbølle, 20. juli 2017
 • 27,0 mm - Måløv, 27. august 2011
 • 26,7 mm - Borris, 6. september 2014

Tordenbyger kan betyde, at nedbørsintensiteten i perioder kan tendere til skybrud. Det har fået TV 2 Vejret til at udsende et varsel om risiko for skybrud i store dele af landet. 

15.000 liter vand i minuttet

TV 2 har været i Næstved, hvor Beredskabsstyrelsen har gjort sig klar til at modtage skybruddet. Blandt andet har de kontrolleret, at alle deres redskaber er funktionsdygtige. 

- Eksempelvis vores kran, som vi skal bruge til at løfte vores pumper, som er meget tunge. For eksempel matador-pumpen, som vejer cirka 200 kilo. Den kan pumpe omkring 6000 liter vand i minuttet, fortæller vagthavende ved Beredskabsstyrelsen, Jan Andersen.

Derudover har Beredskabsstyrelsen også fået en ny lænsepumpe, som kan pumper 15.000 liter vand i minuttet. 

- Den er rigtig effektiv, fortæller den vagthavende beredskabschef. 

Svært ved at følge med

Alligevel kan naturens kræfter overmande selv det mest forberedte beredskab. 

Regn ved Hvalsø optaget af Linea Nørholm.

- Når det helt store rykker ind, har vi svært ved at følge med, erkender Jan Andersen og tilføjer, at der heldigvis er pumper andre steder i landet, som kan tilkaldes, hvis det står slemt til. 

To huse ramt af lynet

Uvejret har inden middag ramt Syd- og Sønderjylland, hvor to huse i Vejen og Vojens søndag formiddag blevet ramt af et lyn. Der er dog ikke sket nogen alvorlig skade, oplyser Mads Leervad Dammark, der er vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi til TV Syd.

- Lynet er gået i elinstallationen i begge huse, og ingen af stederne har der været brand efter lynnedslaget, siger han.

Over middag ligger uvejret over den sydlige halvdel af Jylland og Fyn, og det er nu på vej til Nordjylland, Sjælland og hovedstadsområdet, fortæller Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret. 

- Især på Sjælland og i hovedstadsområdet kommer det til at regne mere i eftermiddag og resten af dagen. Det er især spændende i forhold til hovedstadsområdet, hvor der er meget asfalt, i forhold til, hvordan vandet kommer væk, siger han og tilføjer, at det er svært at spå præcis om, hvor i landet, der kommer skybrud, og hvor der i stedet er tale om kraftig regn.

Der er fortsat usikkerhed forbundet med den præcise timing af nedbørsområdet, samt over hvilke områder der kan falde mest. Nedenfor kan du se, hvor og hvornår regnen ventes at ramme.

Radaranimation med lyn Video: Sebastian Pelt

Sådan sikrer du dig mod skybrud

 1. Tøm kælder for værdier

  Der er risiko for at få oversvømmelse i kælderen ved skybrud. Sørg for at tømme din kælder for de vigtigste værdigenstande - eller sæt dem op på en reol, så de ikke står direkte på gulvet.

  Få evt. installeret en højvandslukke på gulvafløbet i kælderen, så kloakvand ikke kan læbe tilbage i kælderen.

 2. Få hjælp af din nabo

  Hvis du er væk hjemmefra, mens skybruddet står på, bør du kontakte din nabo - og få dem til at tjekke op på din bolig for dig. Gør din nabo opmærksom på særligt udsatte områder, der bør holdes øje med.

 3. Tjek afløb og tagrender

  Gå din ejendom igennem for riste, afløb og tagrender. Sørg for at de ikke er stoppet til med blade og snavs. Stoppede afløb gør det svært for regnen at komme væk. Det er altid en god ide at sørge for at fjerne snavs og blade fra udsatte områder jævnligt.

 4. Fjern elektroniske apparater

  Elektroniske apparater har som bekendt ikke godt af nærkontakt med vand. Sæt apparaterne op på noget højt, så vandet ikke trænger op til dem. 

  Vær opmærksom på stikkontakter, der sidder tæt på gulvet.

   

   

 5. Køb sandsække

  Sandsække er en god måde at sætte en stopper for uønsket regn. Læg dem der, hvor der er risiko for, at der kan trænge vand ind. Eksempelvis ved revner i fundamentet, ved indgange og lignende.  

 6. Hav redskaber klar

  Skulle uheldet være ude, og der trænger vand ind i dit hjem, kan du forberede dig ved at have skovle, klude, koste og spande klar, så du kan komme af med det uønskede vand hurtigst muligt.

   

   

 7. Gem en pose med tøj i toilettet

  Meget regn på kort tid kan resultere i at kloakkerne flyder over. Desuden kan du risikere, at dit toilet svømmer over. Det kan du undgå ved at tage en pose med tøj og putte i toilettet. Sæt den fast i vandlåsen i toilettet. Derefter lægger du sandsække oven på. 

   

 8. Tøm regnvejrstønde

  Hvis du er i besiddelse af en regnvejrstønde, bør du tømme den inden regnen dukker op. Hvis der kommer massiv regn, risikerer du at din regnvandstønde svømmer over. Det kan medføre, at der trænger vand ind uønskede steder.

   

   

 9. Luk vinduer og døre

  Gå hele dit hjem igennem og sørg for at alle døre og vinduer er lukkede forsvarligt. 

 10. Undersøg dit hus' placering

  Sørg så vidt muligt for, at grunden omkring huset skråner væk fra huset, så vand kan løbe væk. Hvis det ikke er muligt, så kan en drænrist være en mulighed.

  Undersøg, for eksempel på hjemmesiden dingeo.dk, hvor højt din grund ligger i forhold til naboerne og andre huse i kvarteret. Det giver et fingerpeg om, hvor stor risiko du har for oversvømmelse.

  Jo større del af din grund, der er dækket af fliser og andre hårde overflader, jo sværere har regnvandet ved at sive i jorden. Græsplaner og blomsterbede tager bedre mod vandet.