Samfund

Kæmpe russisk atomubåd i dansk farvand: Her er der mulighed for at se den sejle forbi

Verdens største atomubåd er natten til fredag på vej forbi Læsø. Der er mulighed for at spotte den fra land.

Den russiske atomubåd, som fredag eftermiddag ventes at passere gennem Storebælt, er sammen med tre andre russiske flådefartøjer sent torsdag aften kommet ind i dansk farvand.

Klokken 7.30 fredag befinder atomubåden sig sydøst for Læsø med kurs mod Storebælt, oplyser vagtholdslederen i Forsvarets Operationscenter til TV 2. Ubåden er ledsaget af en slagkrydser samt to følgeskibe, der kan fungere som slæbebåde.

Alexander Bogatjev var sidste mand i en kommando-kæde, der kunne sende 200 atomsprænghoveder afsted mod mål i USA. Video: Anders Masannek Jørgensen

Skibenes præcise hastighed er det ikke muligt at få oplyst. Men ifølge operationscentret er der tale om en "moderat hastighed".

Ubåden bliver fulgt af militærskibet HDMS Diana og det er derfor muligt at følge dets præcise placering her.

Har du billeder af ubåden, slagkrydseren og de to følgeskibe, så hører TV 2 meget gerne fra dig på 1234@tv2.dk.

Flere danskere vil kunne se den

Den 175 meter lange "Dmitrij Donskoj" er verdens største atomdrevne ubåd. Det er første gang, at den sejler ind i Østersøen, og der bliver rig mulighed for at observere den fra land eller til vands.

- Den sejler uddykket, så der skulle være mulighed for at se den, siger den vagthavende torsdag aften.

Den følger en international rute, så det danske forsvar har et klart billede af, hvor den befinder sig i løbet af dagen.  

- Vi har haft høflige korrespondancer med Rusland om deres sejlrute. De havde først oplyst, at de ville nå nordspidsen af Skagen klokken 14 i dag, fredag, men selvom de nu er kommet en del tidligere, end vi havde regnet med, så har vi hele tiden været klar, så vi er ikke blevet taget med bukserne nede, siger major Claus Elberth, vagtholdsleder ved Forsvarets Operationscenter. 

Han vurderer, at de bedste chancer for at se ubåden fra land er på Samsø, hvor ubåden passerer omkring klokken 12 og Langelands yderste nordspids, hvor den sejler forbi efter klokken 16. 

På kortet herunder ses de estimerede fikspunkter, som Operationscentret har oplyst til TV 2.

På vej til jubilæum

Den eskorterende slagkrydser, "Pjotr Velikij", bevæger sig ligeledes fremad ved atomkraft. Krydseren er flagskibet for den russiske flåde.

De i alt fire fartøjer forlod torsdag aften norsk farvand efter at være sejlet ned langs Norges vestkyst.

Fartøjerne er på vej til Sankt Petersborg, hvor de 29. og 30. juli skal deltage i 100-års-jubilæet for grundlæggelsen af den russiske flåde. Det skriver netmediet The Independent Barents Observer.

Fartøjerne forlod ifølge mediet basen Severomorsk på Kolahalvøen i det nordligste Rusland i mandags, og det er ubådens første sejlads udenfor russisk farvand, siden Sovjetunionen blev opløst i 1991. 

Spekulationer om formålet

Ifølge den russiske militærkommentator Aleksandr Khrolenko har ubåden dog også et andet formål: 

- På grund af det voksende militære og politiske pres fra USA og NATO er en parade i Sankt Petersborg ikke det eneste mål med rejsen. Dette er selvfølgelig også en magtdemonstration mod Norge, Tyskland, Sverige, Polen og visse andre lande, skriver han til det russiske nyhedsbureau RIA Novosti ifølge Aftonbladet.

Om den analyse holder stik, er de dog skeptiske overfor i Sverige, som også følger nøje med i ubådens færden.

Johan Norberg er sikkerhedspolitisk analytiker ved det svenske forsvars forskningsinstitut og udtaler til Aftonbladet, at de russiske medier ofte fremhæver, hvis der er tegn på propagandaformål: 

- Der er sådan en tone i russiske artikler, jeg læser, at Rusland vil vise, at landet har stærke flådestyrker, men det er altid spekulativt, siger han.

Bliver fulgt af forsvar og beredskab

Mens skibene er i dansk farvand, bliver de nøje fulgt af Beredskabsstyrelsen og Forsvarets Operationscenter, og under gennemsejlingen af Storebælt vil danske flådeskibe ledsage de russiske.

Det oplyste oberst Søren Wilhelm Andersen, chef for nationale operationer i Værnsfælles Forsvarskommando, torsdag.

"Dmitrij Donskoj" blev bygget under den kolde krig. Ubåden har kapacitet til atomvåben, men ifølge Independent Barents Observer medbringer den ikke kernevåben.