Ekspert mener, der er en bagtanke: Derfor viser Rusland sin ubåd frem

Ruslands ubåd er på vej til jubilæum i Sankt Petersborg, men flere eksperter peger på, at Rusland også har andre bagtanker med sin bådparade.

Den startede sin færd i det nordligste Rusland. 

Siden mandag er den sejlet ned langs Norges vestkyst, og i løbet af fredag bevæger den sig fra den nordligste spids af Danmark ved Skagen, ned gennem Kattegat, forbi Læsø, Anholt og Samsø for klokken 16 at passere Storebælt.

Der er tale om Ruslands enorme krigsmaskine, den 175 meter lange "Dmitrij Donskoj", samt slagkrydseren "Pjotr Velikij" og dens to følgebåde.

Skibene skal igennem dansk farvand for at deltage i fejringen af 100-års-jubilæet for grundlæggelsen af den russiske flåde i Sankt Petersborg, men ifølge historiker Palle Roslyng-Jensen fra Københavns Universitet har skibene også et andet formål:

- Rusland ekspanderer deres tilstedeværelse i højere grad end tidligere, og det er et klart signal, siger han til TV 2.

På kortet herunder ses, hvor ubåden sejler i løbet af fredag:

Her kan den russiske ubåd ses

De danske myndigheder og forsvaret har haft indgående kontakt med Rusland omkring deres færden i de danske farvande, men selvom de fire fartøjer blot passerer forbi i fred og fordragelighed i løbet af fredagen, kan det tolkes politisk.  

- Vi bliver ikke direkte truet, men der er pludselig en magt, som er meget synlig, siger historikeren.

Rusland er en magtfaktor

De seneste år har det russiske militær oftere og oftere vist sig i Norden.

På den svenske ø Gotland i Østersøen har de flere gange måtte forholde sig til russerne, som blandt andet har haft militærfly i luften over øen.  

- Det er ikke en ny kold krig, der er undervejs, men det vidner om et Rusland, der er lidt anderledes, end vi har vænnet os til. De sidste mange år har USA haft en position i verden, hvor de har kunnet gå ind nærmest hvor som helst. Det kan de ikke, når Rusland er aktiv i Østersøen, siger Palle Roslyng-Jensen. 

Han bakkes op af Søren Nørby, marinehistoriker ved Forsvarsakademiet:

- Det er et russisk spil med musklerne, og det er også derfor, de ikke kun sender deres ubåd af sted. De sender også deres atomslagkrydser samme vej for at vise, at de kan flytte deres skibe rundt, siger han til DR P4 Sjælland.

Flere russiske gæster

Spørger man Palle Roslyng-Jensen, så er de russiske magtdemonstrationer kun lige begyndt. 

- Med Vladimir Putin som præsident har Rusland et styre, som lægger større vægt på at markere magt. Det går helt tilbage til at genoprette noget af den status, det gamle Sovjetunionen havde, siger Palle Roslyng-Jensen.

- Også nu når Trump har proklameret, at de vil nedprioritere deres støtte til NATO, siger han.

Når et stort militært fartøj som ubåden passerer, er det danske beredskab da også opmærksomme:

- Vi gør som regel det, at vi sender et af vores patruljefartøjer ud for at hilse på de fremmede fartøjer, så de er klar over, at vi ved, de er her. Det er en del af vores faste suverænitetshåndhævelse, og det vil vi også gøre denne gang, siger oberst Søren Wilhelm Andersen, chef for nationale operationer i Værnsfælles Forsvarskommando, i en pressemeddelelse.

Ubåden forlod basen Severomorsk på Kolahalvøen mandag og forventes at være ved sin slutdestinationen i slutningen af juli.