Samfund

Skal du til Italien? Så drop mobilen under kørsel - ellers ryger kørekortet

Den italienske regering vil tage kørekortet fra bilister, der taler i mobiltelefon eller sender sms'er under kørslen.

Hold nallerne fra mobilen, hvis du kører i bil i Italien.

Det er det enkle råd til bilister, da der snart er skrappere lovgivning på vej i Italien ved brug af mobiltelefonen under kørsel.

Bliver du taget i at tale i håndholdt mobil eller sende en sms på de italienske veje, venter der en kedelig overraskelse. Fremover vil det nemlig medføre en ubetinget frakendelse af kørekortet i op til tre måneder. Det skriver Danmarks Transport Tidende.

Det ventes, at de hårdere sanktioner træder i kraft om kort tid.

Tre ud af fire trafikuheld skyldes mobilen

Italien er hårdt plaget af trafikuheld, der kan relatere sig til mobiltelefoni under kørsel. Ifølge den italienske motororganisation, ACI, skyldes tre ud af fire trafikuheld uopmærksomhed i trafikken - primært på grund af brug af mobiltelefonen.

Færdselslovens § 55a om uopmærksomhed i trafikken

Rådet for Sikker Trafik opfordrer danskere til at udvise opmærksomhed i trafikken herhjemme.

Færdselslovens § 55a om uopmærksomhed i trafikken siger følgende:

”Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner”

Ser politiet, at du bruger håndholdt mobiltelefon eller sender en sms, mens du kører bil, får du en bøde på 1500 kroner.

Kører du på cykel er bøden 1000 kroner, hvis du bruger din håndholdte mobil.

Italien er et af de europæiske lande, hvor der sker flest biluheld på grund af smartphones. Der dør dagligt omkring ni personer i Italien i trafikken, så nu vil den italienske regering forsøge at komme problemet og de mange ulykker til livs med hårde sanktioner.

Hvis bilister i dag bliver taget af politiet for brug af mobil under kørslen, ligger bødestørrelsen fra 160 – 650 euro, eller omregnet til danske kroner - 1900 - 4800 kroner - ifølge FDM.

Nultolerance

Fremadrettet vil der være nultolerance på området for brug af mobiltelefon, mens der køres bil.

Det gælder både samtale, afsendelse af sms'er, fotografering, høre musik, og at bruge mobilens GPS. Kort sagt alt, der fjerner opmærksomheden fra kørslen, og i stedet leder opmærksomheden hen til brug af mobiltelefonen.

- Problemet er kæmpestort

TV 2's korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, fortæller, at hun dagligt oplever problemerne med distraherede italienske bilister:

- Problemet er kæmpestort. Færdselspolitiet har længe appelleret til politikerne om at sætte hårdere ind og stramme lovgivningen.

Tidligere kunne italienske bilister nøjes med en bøde på 1500 kroner første gang, de blev opdaget i at bruge deres mobil under kørsel. Men nu falder hammeren promte.

- Det nye er, at man simpelthen får frataget kørekortet lige med det samme, hvis man bliver snuppet med sin mobiltelefon. Politiet kommer på lidt af en opgave, for det er et frygtelig udbredt problem at køre bil og snakke i mobiltelefon, fortæller Eva Ravnbøl.

Det forlyder umiddelbart ikke, at reglerne skulle være anderledes for udlændinge. Derfor skal danskere, som skal køre i Italien, til at lade mobilen ligge, mens der køres bil.