Samfund

Kritik af politiets nye forsøg: - Et lille plaster på et stort sår

Mobile politistationer bliver ikke brugt efter hensigten, mener Socialdemokratiets retsordfører, der kalder dem for reklamesøjler.

Politiet har taget et nyt initiativ i brug for at forebygge kriminalitet og øge synligheden lokalt. Denne sommer kører flere af landets politikredse et forsøg med rullende politistationer.

Initiativet kommer som følge af, at politiet efter 2015 har lukket flere end 21 lokal- og nærstationer landet over.

Men det møder nu kritik fra Socialdemokratiet. Partiets retsordfører, Trine Bramsen, mener ikke, at de mobile politistationer bliver brugt, som de var tiltænkt.

- Tanken var, at de skulle kunne rykke ud i boligområder, hvor der har været hærværk og hvor der er mange indbrud eller til byfester. Og der er meget, der tyder på, at det ikke er det, de bliver brugt til i dag, men at de bare bliver brugt til reklamesøjler, og det er jo ikke meningen med vores politi, siger hun til TV 2.

Lille plaster på stort sår

Lukningen af de mange nærpolitistationer gik blandt andet ud over Jammerbugt Kommune i Nordjylland. Her har mobile politistationer ikke slået til som afløser, mener borgmesteren.

- Der er ingen tvivl om, at det rullende politi er bedre end slet ingen politi. Men man må bare sige, at det er et lille plaster på et stort sår, siger Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune.

Han mener ikke, at de mobile politistationer hjælper til at skabe nærhed og tryghed eller bedre responstid.

- De kan være synlige i forhold til byfester, til rockfestivaller og så videre, men det at være der i det daglige, det at være et supplement i forhold til det beredskab, som vi kendte, det bliver de aldrig, siger Mogens Gade.

Mangler nærhed

I den anden ende af landet holdt den mobile politistation fra Midt- og Vestsjællands Politi tirsdag foran Netto i Gørlev.

Her stillede politiet op med bannere, præventive råd og malerbøger til børnene. Politikommissær Dan Warming, mener absolut ikke, at det blot er en reklamesøjle for politiet. Alligevel har Trine Bramsen en pointe, siger han:

- Fordi selvfølgelige vil vi gerne vise, at vi er der. Men vi er også på politistationen, hvor vi har vores åbningstider, og der kan man komme ind og få de samme brochurer og snakke med politiet, hvor vi er tilgængelige i hverdagen. Her kommer vi ud til borgerne og er tilgængelige for dem herude i stedet for.

Midt- og Vestsjællands Politis rullende politistation rykker onsdag videre til Solrød. I Nordjylland så Mogens Gade helst, at man prøver at vende tilbage til den lokale politistation suppleret af de mobile.

- Det vi mangler nu, er den her nærhed, som vi kendte tidligere, det her lokale engagement, hvor den lokale sherif vidste præcis, hvor man skulle lede, hvis en cykel var blevet stjålet, eller fru Hansen havde fået indbrud i sit hus. Det mangler vi nu, og det kommer vi til at mangle i endnu højere grad, fordi de lokale politistationer bliver nedlagt, siger han.

Ryster på hovedet over Bramsen

På Christiansborg kan Venstres fungerende politiske ordfører, Jacob Jensen, ikke forstå kritikken af de mobile politistationer.

- Jeg er fuldstændig enig med Mogens Gade i, at det handler om responstid. Og det handler selvfølgelig også om, at man er til stede og tilgængelig for borgerne. Og når jeg hører på politiet, så er man faktisk godt tilfreds med den her mulighed, siger Jacob Jensen.

Han tager afstand fra Trine Bramsen kritik.

- Jeg synes måske, det er at sætte det på spidsen, at Trine Bramsen, som ellers for ganske kort tid siden var fyr og flamme, da vi fik indført de her mobile politistationer, nu her kort tid efter gør sig klog i forhold til, hvad politiet kan bruge det til. Det ryster jeg lidt på hovedet af, siger han.

Mobile politistationer bruges som reklamesøjler, lyder kritikken fra Socialdemokratiets Trine Bramsen. Video: Emil Færch