Samfund

Bande opruster med børn: - De vil være Danmarks største

Loyal to Familia er en topstyret organisation, der er i gang med at udbygge fødekæden med helt unge, lyder det fra tidligere politimand.

Banden Loyal to Familia (LTF) har den seneste tid været meget aktiv og synlig i dens forsøg på at rekruttere nye medlemmer i Aarhus, Køge og på Nørrebro i København.

De går efter børn og unge helt ned i folkeskolealderen og lokker med gaver og cafébesøg.

Det er i sig selv ikke nyt, at gruppen er så aktiv, forklarer Dan Bjerregaard, der er journalist og tidligere politiassistent i Københavns Politis bandeenhed. Det nye er, at det nu foregår helt åbenlyst.

-  Når man går på Nørrebro i dag, kan du se, der står nogle LTF-medlemmer og taler med de helt unge. Det kunne man måske ikke se for 5-10 år siden, hvor de her bandemedlemmer stadigvæk eksisterede, men rendte rundt og holdt lidt mere lav profil, siger Dan Bjerregaard til TV 2.

Vil vise, hvor de er fra

Bandemedlemmerne er ude på at vise, hvor de kommer fra. Derfor kan man også se medlemmer gå rundt med LTF-logoer på tøjet eller unge, der har fået LTF-tøj foræret.

- Det er et mål i sig selv at manifestere sig. Vi har set, at de har været ude i nattelivet med fuld uniformering, og det er en magtdemonstration. Det er også noget af det, de eftersøger, siger Dan Bjerregaard.

LTF opstod som gadebande omkring Blågårds Plads på Nørrebro for omkring fire år siden. Dengang optrådte banden mindre synligt og med en retorik om, at de bare var nogle venner, der var vokset op sammen, men det har ændret sig siden, forklarer Dan Bjerregaard.

- Der kom et skred på et tidspunkt med en ny generation, der ville have en mere åbenlys bandegruppering, hvor man rendte rundt med trøjer og logoer og manifesterede, hvor man var fra. Så det er en helt klar målsætning om, at man nu skal ud og vise, hvor man kommer fra, siger han.

Bygger fødekæde op

På Hastrupskolen i Køge har ledelsen oplevet, at LTF’s medlemmer sværmer omkring skolen og inviterer elever på cafébesøg. Og på Nørrebro i København har politi og SSP siden nytår haft samtaler med mere end 60 børn og unge – helt ned til niårsalderen - som, man frygter, har været i kontakt med LTF.

- I Danmark har vi ikke tidligere set så unge, som det vi ser nu, har professor Line Lerche Mørck, som blandt andet forsker i bandekonflikter, sagt til TV 2.

For de unge, der lader sig friste, er der stadig et stykke vej, før de ender som fuldgyldige medlemmer. Når banden alligevel går efter helt unge, skyldes det ifølge Dan Bjerregaard, at de har brug for at udvide dens rekrutteringsgrundlag.

- Når man har en bandegruppering som Loyal to Familia, som har haft så offensiv en strategi, så kræver det, at man har en stor fødekæde, og det er formentlig det, de er i gang med at bygge her, siger han.

Også i Aarhus, hvor LTF senest har slået sig ned med flere volds- og skudepisoder til følge, har man oplevet, at banden lokker unge med iPads og andre gaver.

- Loyal to Familia er en meget topstyret organisation, og det er helt klart noget, man har planlagt, at man nu skal ekspandere til andre steder, både på hele Sjælland og i Jylland. Så det er en helt klar målsætning, de formentlig har, om at blive Danmarks største bandegruppering, siger Dan Bjerregaard.

Politisk udspil på vej

LTF’s aggressive rekruttering skal tages meget alvorligt af politikerne, lyder det fra Det Konservative Folkepartis gruppeformand, Mette Abildgaard.

- Det er fuldstændig vanvittige nyheder, at Loyal to Familia er så offensive. Det viser også, at de er desperate for at få nye med i deres rockerklub, siger hun til TV 2.

Bandepakken, der blev vedtaget i Folketinget i marts, har fået kritik for ikke at fokusere nok på forebyggelse. Mette Abildgaard erkender også, at der skal mere til.

- Og derfor kommer der efter sommerferien et udspil i forhold til ungdomskriminalitet, hvor vi netop kigger på, hvordan vi får forebygget, at de unge mennesker havner i de her rocker-bandegrupperinger, siger hun.