Samfund

Bande hverver medlemmer i folkeskole - viceborgmester chokeret

København, Aarhus og Køge har problemer med kriminel bande, der forsøger at hverve unge medlemmer.

Banden Loyal to Familia (LTF) arbejder på at rekruttere unge medlemmer helt nede i folkeskolen. Det ser man i Køge Kommune, hvor skoleelever er blevet kontaktet af bandemedlemmer.

På Hastrupskolen i Køge oplevede man efter pinse, at LTF begyndte at være til stede i slutningen af skoledagen, fortæller Thomas Kielgast, der er skoleleder på Hasstrupskolen og derudover formand for skoleudvalget i kommunen for SF.

- Det var dér, den første bekymring kom for os. Og så har vi efterfølgende hørt, at de opsøger nogle af de unge mennesker, primært i Hastrupparken, og blandt andet lokker med forskellige goder, for eksempel et cafébesøg, siger Thomas Kielgast til TV 2.

Nogle har takket ja

Loyal to Familia (LTF)

  • Loyal to Familia er en gadebande, der blev stiftet i det sene efterår 2012 eller i begyndelsen af 2013. Flere medlemmer optræder i karakteristiske sorte klubtrøjer.
  • Som udgangspunkt bestod gruppen af unge med indvandrerbaggrund med tilknytning til Blågårds Plads på Nørrebro, men også personer fra Kokkedal, Herlev, Hillerød, Helsingør, Nivå og Tingbjerg.
  • Adskillige LTF-medlemmer afsoner i disse år fængselsstraffe eller sidder varetægtsfængslet for personfarlig kriminalitet. 

Kilder: Politiet, Fængselsforbundet, Ritzau.

Det er primært drenge i alderen 13 til 16 år, der kommer til skoleledelsen og fortæller, at banden er til stede og forsøger at lokke dem.

- Vi ved, at der også er nogle, der har sagt ja til de her invitationer, og det er jo meget bekymrende, siger Thomas Kielgast.

De elever forsøger skolen sammen med det kriminalitetsforebyggende samarbejde SSP hurtigt at tage hånd om.

- Hvis vi får kendskab til elever med navns nævnelse, vil vi med det samme med SSP tage fat i forældrene, så forældre, skole og SSP sammen får stoppet det her, siger Thomas Kielgast.

Chokeret viceborgmester

Viceborgmesteren i Køge, Mette Jorsøe (V), vil have genoprettet en nu nedlagt, forebyggende arbejdsgruppe kaldet Tryghed og Godt Ungeliv.

- Og så skal vi sætte et meget stort fokus på det her, for det er fuldstændigt uacceptabelt, og det er slet ikke meningen, at man skal være utryg i Køge Kommune, siger hun

Mette Jorsøe er chokeret over bandegrupperingens metoder.

- Tidligere har det været noget, man kunne melde sig til, hvis man havde lyst til at være med i en gruppe. Den her gang virker det som om, man bliver tvunget til det og truet til at være en del af den her gruppe, og det er overhovedet ikke i orden, siger hun til TV 2.

Oppe i tiden

Politiet i Køge har også opmærksomheden rettet mod problemet, men ved ikke, hvor mange unge, der bliver rekrutteret til LTF.

- Det er et problem, der dukker op med jævne mellemrum, og lige i øjeblikket er det oppe i tiden i Køge. Og det er selvfølgelig også derfor vi sætter en god indsats ind, så vi forhåbentligt får stoppet det, siger Carsten Andersen, der er presseansvarlig hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Han opfordrer forældre til at tale med deres børn om, hvad de skal gøre, hvis de bliver kontaktet af bandemedlemmer.

Lokker flere steder

Problemerne med LTF's hvervning er ikke begrænset til Køge. På Nørrebro i København forsøger banden også at rekruttere medlemmer blandt børn og unge. Og i Aarhus forlader tidligere bandemedlemmer politiets exitprogrammer og søger tilbage til bandemiljøet.

Loyal to Familia, der opstod på Nørrebro, rykkede i maj ind i Aarhus. Det har ført til en række volds- og skudepisoder. Her har man også oplevet, at banden forsøger at lokke børn og unge med iPads og andre gaver.

På Nørrebro har banden den seneste tid intensiveret forsøget på at hverve nye medlemmer helt ned til niårsalderen, vurderer politiet og SSP København.

Det har ifølge Berlingske ført til, at politi og SSP siden nytår har haft samtaler med mere end 60 børn og unge på Nørrebro, som, man frygter, har været i kontakt med LTF.