Samfund

Venstre går i rette med minister: - Vi må kunne finde en bedre løsning

Der skal være plads til alle på de danske motorveje - også motionsløb, lyder det fra Venstre.

Når man kan afholde motionsløb på motorvejene i Frankrig, så kan man det også i Danmark. 

Venstre er ikke udbredt begejstret for transportsminister Ole Birk Olesens(LA) forslag om at lukke ned for motionsløb på de danske broer. 

Der må kunne findes en bedre løsning, lyder det fra Venstres fungerende politiske ordfører, Jacob Jensen: 

- Jeg tror godt, at vi alle sammen kan være der. Det er jo ikke sådan, at man lukker broen ned i flere timer eller flere dage. Man bruger måske ét spor, så man kan komme ud og cykle eller løbe. Det tror jeg godt, at man kan finde en bedre løsning på, siger han. 

Vil lukke løb på Storebælt

Helt konkret vil transportsministeren lukke to løb over Storebæltsbroen. Det er Broløbet og cykelløbet Aarhus-Købehavn. 

Forslaget kommer efter Vejdirektoratets anbefalinger om at lukke ned for samtlige motionsløb, der foregår på de danske motorveje. 

- Vejdirektoratet har indført en strammere praksis for afholdelse af arrangement på centrale strækninger på motorvejsnettet. Jeg bakker op om den nye linje, skriver Ole Birk Olesen i en skriftlig kommentar til TV 2. 

Han understreger dog, at der kan forekomme enkelte undtagelser: 

- Der vil dog være mulighed for dispensation i helt særlige tilfælde som for eksempel etaper af Tour de France Grand Depart i Danmark, skriver han. 

Vejdirektoratet: Bilister sat under pres

Hos Vejdirektoratet vil man ikke tage stilling til, om det skal kunne være muligt at søge dispensation til enkelte løb. 

- Men trafikken er generelt stigende på motorvejene. Hvis der sker noget, bryder trafikken meget let sammen. Når man går ud og laver et broløb eller et andet arrangement på motorvejene, så laver man også nogle restriktioner på trafikken, som bliver sat ekstra under pres, siger Vejdirektoratets talsperson Charlotte Vithen til TV 2. 

Charlotte Vithen, Vejdirektoratet Video: Maria Runøe Møller

Hun henviser til en konkret episode under dette års Lillebælt Halvmarathon, hvor et uheld under løbet fik trafikken til at gå helt i stå: 

- Det var et uheld ved Fredericia, som skabte lange kødannelser. Trafikanterne opførte sig i det hele taget anderledes, end vi havde regnet med. Der var mange, som satte farten ned, fordi de gerne ville følge med i løbet. Det betød desværre, at bilisterne sad i timelange køer og havde store rejsetidsforsinkelser. Det synes vi simpelthen ikke, at vi kan byde trafikanterne. 

S kalder foreslag for dobbetlmoralsk

Hos Venstre har man fuld forståelse for Vejdirektoratets bekymring. 

- Det er selvfølgelig vigtigt, at der er fri passage. Det er jeg helt enig med ministeren i, og dermed også den linje, Vejdirektoratet giver udtryk for. Der kan være ambulancer og andet, som skal kunne komme frem mellem landsdelene. Det siger sig selv. Men jeg tror godt, at der kan være plads til os alle sammen, siger Jacob Jensen. 

Andre politikere er også skeptiske over for transportministerens forslag. Heriblandt Socialdemokratiets politiske ordfører, Benny Engelbrecht, som kalder det for "dobbeltmoralsk", at ministeren gerne vil have et stort cykelløb som Tour de France til Danmark, der efter planen skal gå over Storebæltsbroen, når et arrangement som Broløbet, der finder sted hvert tredje år, nu ikke kan lade sig gøre.

- At udstede et generelt forbud mod at lave motionsløb, uanset om det er motionsløbere eller cykelryttere, virker for mig meget modstridende, siger han.

Også Ole Birk Olesens egen partifælle Villum Christensen er uenig med ministeren.

I 2014 deltog 11.000 i Broløbet. Til september – sidste gang Broløbet bliver gennemført – regner ledelsen med 12.000 deltagere.