Samfund

Ordfører om lukning af to motionsløb: - Det er total københavneri

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil lukke to motionsløb. Forslaget møder stor kritik.

- Det er et klassisk eksempel på total københavneri.

Sådan lyder meldingen fra politisk ordfører Benny Engelbrecht (Soc.dem.), efter at transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil lukke to motionsløb, Broløbet og Århus-København, over Storebælt.

Han mener, at det er dobbeltmoralsk, at ministeren gerne vil have et stort cykelløb som Tour de France til Danmark, som ifølge forslaget skal gå over Storebæltsbroen, men når det kommer til et arrangement som Broløbet, som finder sted hvert tredje år, kan det ikke lade sig gøre.

- At udstede et generelt forbud mod at lave motionsløb, uanset om det er motionsløbere eller cykelryttere, virker for mig meget modstridende, siger han.

Også transportministerens egen partifælle Villum Christensen (LA) kritiserer forslaget. To gange tidligere har byrådspolitikeren i Slagelse og medlem af Folketinget selv løbet Broløbet.

- Jeg tænker selvfølgelig, at det er møgærgerligt. Men jeg ved jo også, at der ligger en politisk virkelighed bag, siger han til TV Øst.

- Folk kommer fra 30-35 lande. Der er faktisk folk, der flyver hertil for at deltage i Broløbet. Hvorfor skulle man stoppe sådan en tradition? Det er brandærgerligt.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) har besluttet, at det ikke længere skal være muligt at afholde løb over broen. Video: Anne Brandbjerg

Lukning skyldes strammere trafikpraksis

Både Benny Engelbrecht og Villum Christensen mener, at motionsløb gavner lokalområdet.

- For beboerne i Nyborg og Korsør, som er meget stolte af Broløbet, er det noget ganske særligt, siger Benny Engelbrecht og fortsætter:

- Det kan godt være, at man kan sidde i Transportministeriet i København med sin københavnersnude på og sige, at det ikke betyder noget, og at det er en lille begivenhed. Fair nok, hvis man gerne vil sikre nogle ordentlige rammer, men helt at forbyde det – det er meget underligt og liberalt.

Ole Birk Olesens udmelding kommer efter, at Vejdirektoratet advarer mod løb på motorveje og ønsker strammere praksis.

- Der er tale om meget vigtige trafikale knudepunkter på vejnettet. Vi kan se fra broløbet på Lillebælt, at man laver nogle restriktioner på trafikken, som sætter trafikafviklingen under pres, siger Charlotte Vithen, Vejdirektoratets talsperson. 

I en skriftlig kommentar forklarer Ole Birk Olesen, at han støtter op om Vejdirektoratets beslutning.

- Jeg bakker op om den nye linje, fordi det er vigtigt at opretholde fri passage mellem landsdelene og på andre centrale strækninger, og jeg har meddelt Sund & Bælt, at tilsvarende praksisser gælder for de faste forbindelser - herunder Storebæltsbroen.

Men Benny Engelbrecht køber ikke argumentet. 

- Man kan godt køre over Storebæltsbroen, selvom der er et motionsløb. Det svarer til, når der er vedligeholdelse på broen. Og det har der været rigtig meget på det seneste, siger han og forklarer, at man godt kan køre over broen, selvom der er motionsløb.

Når vi laver store investeringer for infrastruktur, er det for at afvikle trafik. Det er ikke for at lægge asfalt til motionsløb, mener Kim Christiansen, transportordfører (DF) Video: Jane Bruun Elkjær

Transportminister støttes af ordfører

Benny Engelbrecht er opmærksom på, at motionsløb på de danske broer kan forårsage trafikale problemer.

Men hvis man sidestiller eksempelvis Broløbet med andre arrangementer i København, er ulemperne få, mener han.

- Ulemperne, som det kan være hvert tredje år til Broløbet, er en meget lille forstyrrelse af trafikken i forhold til andre begivenheder som eksempelvis Distortion i København, der lægger byen på den anden ende i længere tid, siger han.

Kim Christiansen, transportordfører (DF), støtter transportministeren. Han har i den seneste tid kæmpet for at få forbudt motionsløb over broerne.

- Når vi laver store investeringer for infrastruktur, er det for at afvikle trafik. Det er ikke for at lægge asfalt til motionsløb. Store- og Lillebæltsbroen er vitale knudepunkter, der forbinder landsdelene. Derfor har vi også set de gange, der er motionsløb, at der kom store gener for bilisten, siger han.

Broløbet afholdes kun hvert tredje år. Er det ikke okay, at bilister skal holde lidt i kø?

- Man holder i kø, når der er trængsel på vejene. Det gør man i stigende grad. Vi skal ikke forstærke det problem.

Politikere håber på overlevelse

Benny Engelbrecht og Villum Christensen håber ikke, at det sidste ord ikke er sagt i sagen.

- Jeg er bange for, at hvis man helt dropper at lave sådan nogle ting, så risikerer man, at den folkelige opbakning til fx Tour de France-start i Danmark også ryger. Det vil være kedeligt.

Fra Transport- Bygnings- og Boligministeriet oplyses det, at Ole Birk Olesen er på ferie og ikke har mulighed for at kommentere sagen yderligere.

I 2014 deltog 11.000 i Broløbet. Til september – sidste gang Broløbet bliver gennemført – regner ledelsen med 12.000 deltagere.