Samfund

Ny app skal hjælpe syge og pårørende

Ifølge en patientforening er der brug for et sted, hvor man kan finde ligesindede.

Hvert år rammes tusindvis af danskere af sygdom, og hverdagen ændres for både den, der bliver syg, og de pårørende. Nu vil en ny app gøre hverdagen lettere for de ramte.

App'en CoRelate henvender sig til både syge, tidligere syge og pårørende. App’en er skabt af Casper Barfoed, der har en fortid hos blandt andet Novo Nordisk og Novozymes, i samarbejde med en række af landets patientforeninger. Han ser et stort potentiale for den nye app, og forventer op mod 35.000 brugere inden for det næste år.

- Indtil videre har de tunge dialoger fundet sted i for eksempel lukkede grupper på Facebook eller små online communities med et snævert fokus og uden mulighed for anonymitet. Gennem CoRelate-app’en kan brugerne nu hurtigt og nemt komme i kontakt med hinanden, og i samarbejde med en række patientforeninger og fremtidige brugere har vi fået udviklet en brugervenlig løsning, som vi ved, mange har efterspurgt, siger Casper Barfoed, medstifter og CEO i CoRelate.

Et godt sted at møde ligestillede

Ifølge Patientforeningen Lungekræft er der god brug for sådan en app.

- Vores patienter og pårørende kan gå ind og møde andre ligestillede og udveksle erfaringer,  og det er der meget brug for, siger Lisbeth Søbæk Hansen, som er formand i Patientforeningen Lungekræft.

Hun mener, at behovet for at udveksle erfaringer er stort, fordi der er en masse spørgsmål, som syge og pårørende har brug for at få besvaret, men at de har behov for at kunne spørge anonymt, som man kan på app'en.

- Det kan være omkring den behandling, som man får, hvordan de pårørende har det, eller medicinsk behandling, siger Lisbeth Søbæk Hansen, som mener, at det er meget vigtigt, at have nogen man kan spejle sig i, når man er syg eller pårørende.

- Ved at møde ligestillede, kan man få bekræftet, om man gør det rigtige.

App'en skal gøre det nemmere for syge og pårørende at udveksle erfaringer. Video: Sofie Sparre

Mulighed for at være anonym

Det er netop det aspekt, at man kan være anonym, der adskiller app'en fra andre foraer for syge og pårørende. Og det er der en god grund til, siger udvikler Casper Barfoed.

- Der er rigtig mange diagnoser og sygdomme, der i dag er ekstremt tabubelagte og stigmatiserede. Vi tror, at vi kan få flere i tale, hvis vi tilbyder, at folk kan træde frem med deres historie som anonyme.

Selvom der allerede findes et hav af grupper for syge og pårørende på for eksempel Facebook, så mener Casper Barfoed stadig, at app'en har sin berettigelse.

- Facebook er udviklet til masserne, og det er et sted, hvor folk desværre ikke træder frem med deres bekymringer, tanker og frustrationer, siger han og tilføjer, at det i dag er svært at finde rundt på de platforme, der ikke er specifikt udviklet til patienter og pårørende.

Psykolog: Det kan være en overvældende situation

Psykolog Kim Mathiasen mener, at app'en kan bryde den isolation og ensomhed, som man kan komme ud i, når man bliver ramt af en sygdom.

- Det kan bryde opfattelsen af, at man er alene med det, man står i. Selvom man godt ved, at andre har den samme sygdom, som man står i, så bliver den psykologiske oplevelse ofte, at man står med situationen selv. Og det kan være meget overvældende, siger han.

Han mener, at muligheden for at være anonym kan sænke tærsklen for at komme i gang med at tage snakken.

- Hvis man stiller sig direkte ud med navn og oplysninger om sin person fra starten, kan det føles som en langt mere vanskelig tærskel at skride over. Anonymiteten kan især hjælpe ved mere skambetonede lidelser - en del psykiske lidelser for eksempel, siger Kim Mathiasen.

- Jeg var helt alene med min sygdom

Jesper Jansen er pensionist og nyrepatient. Han kunne sagtens se sig selv bruge app'en. Da han først blev syg, fik han meget støtte fra fagpersonale, familie, venner og kolleger.

- Men i virkeligheden var jeg helt alene med min sygdom. Jeg havde brug for at tale med nogen, der var det samme sted i sygdomsforløbet, som jeg selv var. Og der tænker jeg, at en app som denne er lige præcis sådan én, som jeg godt kunne have brugt dengang.

Han forklarer, at han havde brug for at møde nogen, som han var i øjenhøjde med, og som ikke sagde, at det var synd for ham.

- Jeg tænker også, at min kone godt kunne have brugt at tale med nogle andre pårørende. Som patient bruger man rigtig mange ressourcer på at holde fast i hverdagen og måske virke som om, man har det bedre, end man egentlig har. Men ens kone er jo også alene som pårørende til én, der er syg.

Jesper Jansen ville ikke tøve med at hente app'en, hvis han blev syg i dag.

- Det er en mulighed for at få kontakt med andre, som man så kan mødes med i det virkelige liv, siger han.

CoRelate er i øjeblikket kun tilgængeligt i Apples appstore, men vil efter sommer også være tilgængelig til styresystemet Android. 

Jesper Jansen er nyrepatient og ikke i tvivl om, at han ville bruge app'en. Video: Martin Nørgaard