- Det har ændret mit liv fuldstændig: Nu får læger kritik for fejloperation
Nævn giver Søren Rasmussen ret i, at han ikke modtog korrekt behandling. Nu håber han også på en form for erstatning.
Resten af livet skal 44-årige Søren Rasmussen leve af en flydende, næringsrig væske som eneste føde.
Det er en konsekvens af en fejloperation, som fandt sted sidste år på Nykøbing Falster Sygehus.
Og nu giver Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn ham ret i, at han ved en bestemt operation ikke modtog den korrekte behandling af to læger, der havde ansvaret for ham.
Journal vidner om magtesløshed
Lægerne har dermed ikke levet op til "normen for almindelig anerkendt faglig standard", som det fremgår af afgørelsen.
- Jeg sidder med en følelse af, at det er meget rart, at det ikke bare var mig. Jeg har gået og tænkt: Sker der ikke noget? Er jeg helt forkert på den? Det vidste jeg godt, at jeg ikke var, men det er godt at få en melding om, at det de gjorde ikke var så godt, siger Søren Rasmussen til TV 2 om afgørelsen.
17. maj sidste år blev han akut indlagt på grund af mavesmerter og en mistanke om tarmslyng.
Derefter blev han opereret tre gange i løbet af 14 dage, og til sidst erkendte lægerne deres magtesløshed:
”Patienten er opereret flere gange her i huset. Der tages beslutning om, at man ikke må røre ved ham mere, og vi skal snakke med en højt specialiseret afdeling”, stod der i journalen.
I stedet blev Søren Rasmussen overført til Køge Sygehus, hvor han igen blev opereret. Denne gang af specialister.
Sygehusleder: Vi beklager
Afgørelsen mødes med beklagelse på Nykøbing Falster Sygehus, hvor sygehusdirektør Arne Cyron er enig i kritikpunktet:
- De valgte den forkerte operationstype, og det er jeg enig i, siger han til TV 2.
Efter operationen lukkede sygehuset ned for akutte tarmoperationer.
- Da jeg hørte om det i juni sidste år, tog jeg det skridt, at jeg lavede en 'time out' for denne slags operationer. Det syntes jeg, var den rigtige måde at gøre det på. Hvis man er usikker, så skal man stoppe - og så har vi så derefter lagt en strategi, som vi har holdt os til, fortæller Arne Cyron.
Den strategi betyder blandt andet, at man har indskærpet, at patienter skal sendes videre til andre afdelinger i landet med mere erfaring, hvis man er usikker på diagnosen. Derudover har lægerne modtaget efteruddannelse.
Livet er blevet meget anderledes
Da TV 2 mandag får fat i Søren Rasmussen, er det igen i en hospitalsseng. Maven volder ham atter problemer.
Operationen har nemlig også medført, at han har fået stomi, fordi operationen har gjort hans tyndtarm langt kortere end normalt. Denne gang er det stomien, der driller.
- Det har jo ændret mit liv fuldstændig, kan man sige. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal udtrykke det i ord. Det er blevet meget anderledes, fortæller Søren Rasmussen om sin nye hverdag, hvor mindst 10 timer om dagen går med at administrere den flydende, næringsrige føde, han skal indtage.
Selvom han er glad for disciplinærnavnets afgørelse, er sagen endnu ikke slut for Søren Rasmussen.
Før operationen arbejdede han som handicaphjælper, men nu har forløbet ført til en sygemelding. Og han regner selv med, at han vil ende med at komme på førtidspension i stedet for at arbejde.
Derfor mener han også, at han har krav på den erstatning, som Patienterstatningen i første omgang har afvist at tildele ham.
Han har anket erstatningssagen, og nu håber han på, at Disciplinærnævnets afgørelse kan påvirke den igangværende ankesag.
- Mange tror måske, at jeg bare vil have nogle penge. Jeg er godt klar over, at jeg ikke bliver rask af at få en erstatning, men det kan jo hjælpe min hverdag lidt, siger Søren Rasmussen.
I videoen i toppen af artiklen kan du se TV 2's indslag med Søren Rasmussen fra 15. august sidste år.