Samfund

Bande opruster med børn ned til niårsalderen: - Det er meget bekymrende

Banden Loyal to Familia fra Nørrebro gør ifølge politiet en stor indsats for at rekruttere i lokalområdet.

Siden nytår har Københavns Politi og SSP-samarbejdet i København talt med 61 børn og unge på Nørrebro, som man frygter har været i kontakt med banden Loyal to Familia (LTF). Det skriver Berlingske.

Loyal to Familia (LTF)

  • Loyal to Familia er en gadebande, der blev stiftet i det sene efterår 2012 eller i begyndelsen af 2013. Flere medlemmer optræder i karakteristiske sorte klubtrøjer.
  • Som udgangspunkt bestod gruppen af unge med indvandrerbaggrund med tilknytning til Blågårds Plads på Nørrebro, men også personer fra Kokkedal, Herlev, Hillerød, Helsingør, Nivå og Tingbjerg.
  • Adskillige LTF-medlemmer afsoner i disse år fængselsstraffe eller sidder varetægtsfængslet for personfarlig kriminalitet. 

Kilder: Politiet, Fængselsforbundet, Ritzau.

Banden, som stammer fra Nørrebro, har i den seneste tid intensiveret sit forsøg på at rekruttere nye medlemmer i københavnerbydelen. Det vurderer politiet og SSP København, som er et kriminalitetsforebyggende samarbejde mellem kommunen, politiet og Kriminalforsorgen. 

- Det er meget bekymrende, og vi ser på det med en stor alvor. Det gør politiet også, siger Tommy Laursen, sekretariatschef i SSP København, til TV 2.

Samtaler med niårige børn

Ifølge Tommy Laursen har man haft samtaler med børn helt ned til niårsalderen. 

Flere af børnene har ældre brødre, der er kendt i bandemiljøet. Flere er fra ressourcesvage familier, og flere går rundt med LTF-mærker på tøjet.

- Vi har en gruppe, der er omkring de 18 år og lidt under 18 år, men det er dem, vi arbejder målrettet for at holde ud af alt det her bandemiljø, siger han.

For at få de unge mennesker ud af bandemiljøet tager myndighederne nogle såkaldte bekymringssamtaler med deres familie. Her får de besøg af en medarbejder fra Socialforvaltningen og en politimand, hvor der bliver aftalt nogle fælles tiltag, der kan bringe den unge på rette kurs igen.

Tiltaget kan være alt fra at få styr på en uddannelsesplan, opbygge et idrætsliv eller give dem et fritidsjob, så de unge bruger mindre tid på gaden.

Bande har oprustet siden april

Ifølge fungerende politiinspektør i Københavns Politi, Torben Svarrer, er LTF synlig på Nørrebro og lægger ikke skjul på, hvem de er. 

- Siden maj måned er LTF ekspanderet, og de vil fortsat gerne være større. De er især ekspanderet voldsomt på Nørrebro, siger Torben Svarrer til TV 2 og forklarer, at de er blevet større på landsplan, og der er også kommet flere medlemmer i København.

LTF's ønske om at ekspandere har også kunnet mærkes i Aarhus, hvor en bandekonflikt har raseret den vestlige del af byen siden maj i år. Ifølge politiet skyldes det, at LTF forsøger at få fodfæste i det østjyske. 

Bandens tilstedeværelse har givet kraftige reaktioner fra en anden bandegruppering i området, hvilket blandt andet har resulteret i talrige skudepisoder.

Exitprogrammer for bandemedlemmer lider hver gang en ny konflikt opstår Video: TV 2 Østjylland

Allan Aarslev, leder af forebyggelsessektionen i Østjyllands Politi, fortæller, at flere af bandemedlemmerne vender tilbage til deres miljø, når en konflikt blusser op i miljøet.

- Til at starte med så søger de ind i konflikterne og banderne. Det er fordi, de ikke føler sig sikre uden for bandens ly, siger han og tilføjer:

- Når de har været der lidt, finder de ud af, at det stadig er noget lort. Så søger de tilbage ud i exit-programmerne, der hjælper dem ud af miljøet. Så har vi en udfordring med at håndtere dem alle sammen, når nu de har forladt programmet, siger Allan Aarslev.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra LTF.