Samfund

Rustvogn med afdød mor overhalet to gange: - Det føltes krænkende

Bedemændenes brancheforening vil holde møde med Dansk Kørelærer-Union for at finde en løsning på problemer med manglende respekt for begravelsesoptog.

Familien, vennerne og de gamle kolleger gik bag rustvognen. Og medlemmerne af den ældreklub, som Lene Antonsens afdøde mor havde været medlem af.

Ligtog, ligfølge eller begravelsesoptog

Med et ligtog eller -følge menes de mennesker, som, til fods eller i biler, følger en afdød til kirken eller til kapellet og (ved begravelser) derfra til graven. Ligtoget er dermed den afdødes sidste rejse.

Kilder: Livogdoed.dk og sproget.dk

Ceremonien i kirken var overstået, og kisten var ved at blive flyttet fra Vordingborg Kirke til kirkegården kort derfra. En tur på nogle få minutter, hvor de pårørende alligevel nåede at blive overraskede hele to gange.

- Først kommer der en bil bagfra og maser sig forbi hele følget, hvorefter han skynder sig at dreje til højre. Sølle menneske, kunne du dog ikke lige give plads, siger Lene Antonsen om sine tanker dengang, da den første bil overhaler på vej til kirkegården, hvor moderen skal begraves få minutter senere.

Forundringen er dog ikke slut endnu. Lidt efter kommer nemlig endnu en travl bilist på tværs foran dem, da følget skal over vejen.

En bilist overhalede, da rustvognen med et følge af gående pårørende gik fra kirken til kirkegården, hvor Lene Antonsens mor skulle begraves. En anden trafikant holdt ikke tilbage for ligfølget, fortæller datteren Lene Antonsen (billedet).

- Vi skulle over vejen med rustvognen foran os. Bedemanden gav tegn til, at vedkommende skulle stoppe, men han møver sig bare frem og forbi os i stedet for lige at holde i de to til tre minutter, som det tager os at komme over vejen, siger Lene Antonsen.

Bedemænd vil mødes med kørelærere

Selvom episoden ligger nogle år tilbage, husker bedemanden den dag, Bjarne Jannerup, tydeligt episoden.

- Det er helt generelt, at folk ikke har nogen tålmodighed, når vi kører med et følge. Hvis jeg har et følge fra et sygehus, så kører jeg gerne 70 kilometer i timen, og så overhaler folk simpelthen rustvognen og følget, siger han.

Hos bedemændenes brancheforening Danske Bedemænd er direktør Ole Roed Jakobsen ærgerlig over, at der er kommet flere episoder, hvor pårørende og bedemænd bliver generet af andre trafikanter.

- Der er ikke så meget at rafle om. Lovgivningen er klar på dette punkt i forhold til at udvise den fornødne respekt, siger Ole Roed Jakobsen, der nu vil tage kontakt til kørelærernes brancheforening.

- Jeg vil bede om et møde med Dansk Kørelærer-Union om, hvorvidt de underviser nok i den paragraf i færdselsloven. På den måde vil vi sikre, at dem, der kommer ud i trafikken nu, kender lovgivningen på området, siger han.

Kørelærerne: Det er ikke overraskende

Hos kørelærerne hilser man et møde med bedemændene velkommen.

- Han har helt ret. Det er fuldstændig uretfærdigt og uforståeligt, at bilisterne har så travlt, at de ikke har tid til at vise den sidste respekt, siger landsformand hos Dansk Kørelærer-Union René Arnt.

Desværre er han ikke overrasket over bilisternes opførsel.

- Det er en generel afspejling af trafikkulturen i Danmark, som i større og større omfang bliver mere egoistisk med manglende respekt for andre trafikanter, siger han og slår fast, at han gerne vil mødes med bedemændene.

- Jeg tager gerne et møde med formanden for bedemændene for at se, om der er noget, vi i fællesskab kan gøre for at øge fokus på den her uacceptable adfærd. Bedemændene kan eventuelt lave en film på Youtube, som vi kan kanalisere ud i branchen, og som så kan anvendes i teorilokalerne, siger René Arnt.

Politiet: Svært at dæmme op for

Hos politiet understreger man, at bilisterne skal vise hensyn, og at det i øvrigt også står i færdselsloven. Samtidig erkender man, at det er svært at dæmme op for chikane af ligfølgerne.

Derfor er man glade for, at bedemændene og kørelærerne har intentioner om at samarbejde på området.

- Det er den helt rigtige måde at gribe det an på. Hvis de kan øge fokus på at lære eleverne på køreskolerne, hvordan man udviser den fornødne respekt over for et ligtog, så er det det helt rigtige sted at starte, siger chefen for færdselsafdelingen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Erik Mather.

Gæsterne talte om det til kaffen

Episoden ved begravelsen af Lene Antonsens mor var ikke blot noget, datteren bemærkede. Efterfølgende var det noget, gæsterne talte om, husker hun.

Færdselslovens § 7 stk. 6.

Trafikanter skal give fri passage for forsvarets og redningsberedskabets kolonner, grupper af børn under opsyn af leder, ligtog eller andet sluttet optog.

- Det var noget, der blev talt om til kaffen, og folk kom med harske udsagn om, at det var ubehøvlet, siger Lene Antonsen, der sammenfatter sin egne følelser om situationen således:

- Det føltes lidt krænkende. Jeg bliver vred og tænker, hvorfor sådan en ubetænksom person ikke lige stopper op og lader os komme forbi med den her rustvogn. Det er manglende pli og respekt for andre mennesker i en presset situation, fordi man lige har mistet en nær slægtning, siger hun.