Morten, Camilla og Mette: Her er navnene, der er gået mest af mode

16x9
Mange personer i slutningen af 20'erne og starten af 30'erne vil formentlig kunne finde deres navn på listen. Foto: Scanpix

Engang var de topmoderne. Nu er de det modsatte. Se listerne over de drenge- og pigenavne, der er faldet mest i popularitet.

Hvis du er født i 80'erne, så hedder rigtig mange af dine venner formentlig Morten, Martin, Camilla og Mette. Alle er nemlig navne, der var ultrapopulære for omkring 30 år siden.

Men lige så populære, som de var dengang, lige så umoderne er mange af dem nu. Sidste år var der kun tre drenge, der blev døbt Morten, og 15 piger, der blev døbt Camilla. Og det gør - sammenholdt med de seneste 31 års udvikling - navnene til dem, der er faldet mest i popularitet.

- Man vil ikke vælge navnet Morten, hvis man nu har gået i klasse med en rigtig irriterende Morten

Michael Lerche Nielsen, navneforsker

- Lige nu falder navnene fra 80'erne rigtig meget i popularitet, fordi det er børnene fra 80'erne, der nu selv får børn. Man vælger ikke navne fra ens forældres eller ens egen generation, fortæller Michael Lerche Nielsen, navneforsker fra Københavns Universitet.

Derfor daler navnene fra 80'erne

Men hvorfor er det så lige de allermest populære navne fra den årgang, som også er faldet allermest?

- Man vil ikke vælge navnet Morten, hvis man nu har gået i klasse med en rigtig irriterende Morten. Og sandsynligheden for, at man har gået i klasse med en irriterende Morten er stor, når der nu er så mange i den generation, som hedder det, siger Michael Lerche Nielsen.

Dog er få undtagelser. Navnet Mads er faldet meget i popularitet, men dog ikke så meget, at det ikke stadig befinder sig på top 50 over navnene til nyfødte. Her ligger det nummer 35. Men fordi det var voldsomt populært i 80'erne, er det i en så nedadgående kurve, at det samtidig også er med på listen over navne, der er faldet mest i popularitet.

Disse drengenavne er faldet mest i popularitet
Disse pigenavne er faldet mest i popularitet

Forældrene er blevet mere kreative

I 1985, hvor man startede med at lave opgørelser over navne, var det mest populære navn Martin. Det navn fik 1180 drenge, hvilket svarer til, at 4,4 procent af alle drenge, der blev født på det tidspunkt. I dag er det mest populære navn Noah, som 1,7 procent af alle drenge hedder.

Det mest populære navn i 1985 var til pigerne Louise, som 3,6 procent af dem hed, hvilket svarer til 911 piger. I dag hedder 1,6 procent af pigerne Sofia, som er det mest populære pigenavn.

Det vil altså sige, at der i dag er færre, der hedder de meget populære navne.

Opfindsomheden inden for navne er generelt blevet større. I 2016 var der omkring 7000 forskellige navne i Danmark, hvor man i 1985 kun havde cirka 2800 navne.

- Det hænger nok sammen med, at man i dag har flere hjælpemidler til rådighed, når man skal finde et navn til sit barn. Samtidig går man i dag også mere op i at finde et unikt navn til sit barn, forklarer Michael Lerche Nielsen.

I TV 2s beregninger af, hvilke navne der er faldet mest i popularitet, er der taget højde for, at der er kommet er større diversitet i navne.