Samfund

Her er de mest populære navne til nyfødte

Sofia og Noah blev de mest populære navne at give til sine børn i 2016, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Efter seks år, hvor navnet William har været det mest populære drengenavn, er der kommet et nyt på tronen.

Navnet Noah er nu det mest populære navn at give til sin nyfødte søn. Det navn fik 17 ud af 1000 nyfødte drenge i 2016.

Til pigerne er det stadig navnet Sofia, der er mest populært. 16 ud af 1000 nyfødte piger fik dette navn. Det viser de nye top 50-lister over navne til nyfødte, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

Ifølge navneforsker Michael Lerche Nielsen fra Københavns Universitet er topscorerne ikke så overraskende.

- Noah har været i toppen før, og det har Sofia faktisk også. Mange af de populære navne er internationalt gangbare, og det er disse navne også. For pigernes vedkommende er det også meget moderne, at navnene slutter på 'a' som for eksempel Sofia. Tidligere hed man jo Sofie i stedet, forklarer Michael Lerche Nielsen.

På listen er der også nye navne iblandt. Konrad, Louie, Otto, Bertram og Magne er nye på listen over populære navne til drenge, mens der på pigernes liste er blevet tilføjet navnene Saga, Tilde, Ellie og Augusta.

Saga er højdespringeren

Den helt store højdespringer er navnet Saga, som er sprunget fra plads nummer 72 i 2015 til plads nummer 41 i 2016. Det vil sige, at navnet er gået frem med 31 pladser.

- Saga er et nordisk navn, der især bruges i Sverige og Island. I Danmark har det nok fået et boost fra serien 'Broen', hvor en af hovedpersonerne hedder det. Men generelt ser vi, at der begynder at komme et nordisk islæt i vores navne. Især de svenske navne begynder at snige sig ind på listerne, siger Michael Lerche Nielsen.

Fakta: Navne til nyfødte

Statistikken viser de mest populære navne til nyfødte, da den tager udgangspunkt i de fødsler, der har været i 2016. 

Statistikken er udarbejdet af Danmarks Statistik og bygger på data fra CPR-registeret. Den tager ikke højde for varierende stavemåder af samme måde. For eksempel er Anni og Annie lagt sammen.

Af drengenavne er det Louie, der er gået mest frem. Fra at have ligget nummer 66 i 2015, er det nu oppe på 44. pladsen i 2016, hvilket er en stigning på 22 pladser.

- Louie er jo et engelsk navn, så det repræsenterer meget godt den trend, hvor man ser de internationale navne. Andre populære navne inden for denne kategori er for drengenes vedkommende Lucas, William og Victor. For pigernes vedkommende er det eksempelvis Esther, Emma og Anna, siger Michael Lerche Nielsen.

En grønlandsk overraskelse

En tredje interessant højdespringer er, ifølge Michael Lerche, navnet Aya, der indtager 27. pladsen på listen.

- Det er et grønlandsk navn, og det har nok indflydelse på populariteten. De kongelige tvillinger fik jo også grønlandske navne i 2011.

Samtidig er navnet kort og slutter på et 'a', så det følger den generelle tendens.

Går man ind og ser på navnene fordelt på regioner, er det ikke Sofia, der tager førstepladsen i Hovedstaden og Nordjylland. Der er det derimod Ella, som ligger i top.

Hos drengene er Noah på førstepladsen i Region Sjælland, mens det i Hovedstaden er Oscar, i Syddanmark William, i Midtjylland Victor og i Nordjylland Malthe.

Top 20 over pigenavne

 1. Sofia
 2. Alma
 3. Emma
 4. Ella
 5. Ida
 6. Freja
 7. Clara
 8. Anna
 9. Laura
 10. Alberte
 11. Josefine
 12. Agnes
 13. Isabella
 14. Karla
 15. Lærke
 16. Olivia
 17. Victoria
 18. Sofie
 19. Maja
 20. Mathilde

Top 20 over drengenavne

 1. Noah
 2. Victor
 3. Oliver
 4. Oscar
 5. William
 6. Lucas
 7. Carl
 8. Malthe
 9. Emil
 10. Alfred
 11. Frederik
 12. Valdemar
 13. Magnus
 14. Elias
 15. Christian
 16. Alexander
 17. August
 18. Anton
 19. Villads
 20. Aksel

Se de fulde lister hos Danmarks Statistik