Samfund

For et år siden ramte en ny type terror: - Det er ikke noget, vi kan gardere os imod

Siden angrebet i Nice har flere terrorister brugt lastbiler som våben ved terrorangreb i Europa.

I dag er det et år siden, 86 mennesker blev dræbt under et terrorangreb i Nice.

Angrebet skete på Promenade des Anglais i Nice, hvor tusindvis af mennesker var samlet for at fejre Bastille-dagen - Frankrigs nationaldag. Klokken cirka 22.45 kørte Mohamed Lahouaiej Bouhlel en 19 tons tung lastbil uden lys ind i menneskemængden, der var forsamlet for at se fyrværkeri.

Da Bouhlel kørte lastbilen gennem menneskemængden, begyndte politiet at skyde mod lastbilen. Bouhlel skød derefter tilbage mod politiet og folk på promenaden, mens lastbilen zigzaggede for at ramme så mange folk som muligt. Lastbilen blev først stoppet efter to kilometer, ved at politiet skød og dræbte gerningsmanden.

Ved angrebet dræbte Bouhlel 86 mennesker, heraf 10 børn, og sårede 434 personer. Ofrene kom fra 19 forskellige lande. Udover ofre fra Frankrig, var der også ofre fra Algeriet, Armenien, Belgien, Brasilien, Estland, Georgien, Italien, Kasakhstan, Madagaskar, Marokko, Polen, Rumænien, Rusland, Schweiz, Tunesien, Tyskland, Tyrkiet, Ukraine og USA.

En ny type terrorangreb

Lastbilangrebet i Nice var det første af sin slags i Europa. Siden har vi set flere lignende angreb i blandt andet Tyskland, Sverige og England, som alle har kostet liv.

Ifølge terrorforsker ved Aarhus Universitet Carsten Bagge Lausten var angrebet i Nice startskuddet til en bølge af en ny type angreb i Europa.

- Tidligere har vi set flere selvmordsangreb, hvor der for eksempel er blevet brugt bombebælter. Det er avancerede angreb, der kræver meget koordinering som for eksempel at skaffe eksplosiver, planlægning og knowhow, siger han og fortsætter:

- Den nye type angreb, som vi har set det seneste år, kræver ingen forudkundskaber. Det er nemt at få fat i en lastbil, og det eneste, man skal kunne kunne, er at køre en bil. Det er en type angreb, der kan udføres af alle, der har viljen til det.

En risiko vi må lære at leve med

Ifølge Carsten Bagge Lausten er denne type af angreb ikke noget, vi kan gardere os imod. Det er en form for terror, som er rettet mod alle, og som kan ramme hvor som helst.

- Det er ikke et problem, vi kan løse med betonklodser og bevæbnede vagter. Det er ikke noget, vi kan gardere os imod. Der er ingen rationelle undvigehandlinger, som for eksempel når vi undlader at tage på ferie i bestemte lande på grund af terrortruslen i disse, siger han og tilføjer, at på trods af, at det virker som om, der har været mange europæiske terrorangreb de seneste år, så er der stadig en forsvindende lille risiko for at opleve et.

- Det er en risiko, som vi må lære at leve med. Ligesom risikoen for at dø i et trafikuheld er der.

Selv om lastbilterroren for alvor har ramt Europa i det forgangne år, mener Carsten Bagge Lausten ikke, at terroristerne har haft held til at knægte den europæiske livsstil og ånd.

Afstemning

Lader du dig styre af terrorfrygt?

- Terrorangrebene har ikke ændret den måde, som vi almindelige europæere lever vores liv. Vi færdes stadig frit, tager til koncerter og på ferier. Den største effekt, frygten for angreb har haft, er, at den har påvirket den politiske dagsorden, hvor terrorspørgsmålet har dramatiseret en række andre spørgsmål, væsentligst flygtninge- og indvandrerspørgsmål.

TV 2-vært stod 15 meter fra lastbilen

Og angrebet har da heller ikke ændret meget i livet for Thomas Kristensen, som er vært på TV 2 SPORT. For et år siden stod han på Promenade des Anglais i Nice sammen med sin kone, deres tre børn og to af børnenes kammerater, da lastbilen bragede ind i menneskemængden.

- Vi stod ved et fodgængerfelt kun 15 meter fra den barriere, hvor lastbilen pludselig smadrede igennem og kørte lige forbi os, husker Thomas Kristensen.

- I første omgang tænkte jeg, "hvad fanden sker der her". I et kort øjeblik tænkte jeg, at chaufføren havde fået et ildebefindende, men det stod meget hurtigt klart, at det ikke var det, der skete. Min første tanke var, at der var en bombe i bilen.

Familien handlede hurtigt og løb den modsatte retning af lastbilen.

- Vi løb alle i den modsatte retning med det samme, så heldigvis så vi ingen lig. Vores bil stod parkeret to kilometer derfra, og det handlede bare om at komme derhen.

Terror er blevet en del af hverdagen

Efter oplevelsen endte familien med at blive i Frankrig og fuldføre deres ferie, og efter hjemkomsten til Danmark lagde chokket sig hurtigt.

- I dag tænkte jeg på det med det samme, jeg vågnede. Men generelt må jeg sige, at oplevelsen hurtigt blegnede. Jeg tror desværre, at det er fordi, der skete endnu et angreb i München kort efter. Hvor forfærdeligt det end lyder, så er terror blevet en del af vores hverdag.

Thomas Kristensen var den eneste fra familien, der tog tilbage til Promenade des Anglais efter angrebet.

- Jeg tog tilbage til stedet dagen efter for at arbejde. I den forbindelse tog jeg et billede af den fodgængerovergang, hvor vi havde stået. Engang imellem kigger jeg på billedet og tænker over, hvor utroligt heldige vi var.