Samfund

Før knivdrab på bosted ved Roskilde: Læge faldt i søvn

Knivdrabet på den 57-årige sosu-assistent Vivi Nielsen satte fokus på forhold på psykiatriske bosteder. Men ifølge ansat er der intet sket på området.

Den læge, der tilså patienterne på det psykiatriske bosted Lindegården ved Roskilde, hvor den 57-årige sosu-assistent Vivi Nielsen i marts sidste år blev knivdræbt af en beboer, havde i tiden omkring drabet store problemer. Han lavede medicinfejl, havde stort sygefravær og faldt i søvn på møder med de ansatte om beboerne.

Det viser en aktindsigt, Fagbladet FOA har fået i en skrivelse fra Socialtilsyn Øst til Sundhedsstyrelsen, Embedslæginstitutionen og Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Det er uacceptabelt. Når jeg hører det, kan jeg langt bedre forstå den kritik, der kom fra de ansatte lige efter drabet, hvor de fortalte, der manglede opbakning, kommunikation og sparring fra regionens side, siger Dennis Kristensen, formand for FOA til Fagbladet FOA.

Dermed kommer der endnu engang fokus på de psykiatriske bosteder, mere end et år efter drabet på Vivi Nielsen satte stort fokus på området - dengang stod flere ansatte på bostederne frem og fortalte om en hverdag med vold, trusler, indbrud og stofmisbrug.

Ansat: Intet har ændret sig

Men ifølge en ansat på Lindegården har intet ændret sig på bostederne - undtagen på Lindegården, hvor drabet fik ledelsen til at lytte til de ansatte.

- Men ellers er der ikke sket noget i resten af landet. Det er min største bekymring. Vi talte tit om på Lindegården, hvordan vi skulle få gjort opmærksom på forholdene, og om det ville ende med et drab, siger Mia Kristina Hansen, pædagog på Lindegården til TV 2.

Hun understreger, at hun ikke er talsmand for de ansatte, men udelukkende taler på egne vegne.

Mia Kristina Hansen kan godt huske den pågældende læge, som Region Sjælland ifølge Fagbladet FOA også fejlagtigt har betegnet som psykiater.

- Der er mangel på psykiatere på området, så de har haft svært ved at finde en, siger Mia Kristina Hansen.

Hun siger, at drabet har ført til, at forholdene på Lindegården er blevet bedre - men hun er bekymret på vegne af de kolleger, der arbejder på andre bosteder rundt omkring i landet.

- Der er intet sket. Vi har råbt op om det her mange gange, og vi kan kun blive ved at gøre det og håbe på, der sker noget, siger Mia Kristina Hansen.

Opretter 150 ekstra pladser

Hos Danske Regioner erkender Charlotte Fischer (De Radikale), formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg, at forholdene på bostederne ikke er gode nok, og at området skal styrkes

- Regionerne opretter nu 150 ekstra pladser til de særligt problematiske beboere, siger Charlotte Fischer til TV 2.

Men det er frivillige pladser, og det er ikke sikkert, at det er de steder, hvor der er mest brug for pladserne, de rent faktisk vil blive brugt, siger hun.

- Det er frivilligt at bruge dem - og de løser under alle omstændigheder ikke bostederne problemer, siger Charlotte Fischer.

Hun mener blandt andet, der er behov for en uddannelsesindsats, og at det er nødvendigt, at regeringen er parat til at sætte ind med flere ressourcer.

- Det er socialministeren, der er ansvarlig for området i forhold til finansloven, så det er hende, man skal mobilisere, siger Charlotte Fischer.

TV 2 har kontaktet socialministeriet for at få en kommentar fra socialminister Mai Mercado (K), men det oplyses, at hun er på ferie og ikke har mulighed for at kommentere sagen.