Samfund

Dansk opfindelse skal forhindre ny lastvognterror

Anordningen kan blandt andet standse lastbiler helt eller sænke farten markant.

I dag er det et år siden en lastbil torpederede en menneskemængde, der var samlet på Promenade des Anglais for at fejre den franske nationaldag, Bastilledagen, i Nice.

Festlighederne blev brat afbrudt, da den hvide lastbil i høj fart pludselig kørte gennem den store menneskemængde på promenaden og dræbte 85 mennesker.

Siden har der været adskillige angreb i Europa, hvor lastbiler har været brugt som våben. Blandt andet døde 12 personer ved et angreb på et julemarked i Berlin den 19. december sidste år, fire mennesker omkom, da en lastbil kørte ind i en menneskemængde i det centrale Stockholm i april i år, mens det seneste angreb fandt sted på London Bridge den 3. juni i år.

Elektronik skal forhindre angreb

I Danmark har tungvognsspecialist Carl Peter Frederiksen været med til at udvikle en anordning, der skal forhindre lignende angreb.

Systemet skal blandt andet kunne forhindre en mulig terrorist i at stjæle en lastbil.

- Vi har udviklet en lille elektronisk anordning, som vi også bruger til mange andre formål - blandt andet til at hente køre-hviletidsdata og GPS-positioner ud. Vi har videreudviklet den til at fungere sådan, at hvis nogen, som ikke er berettiget til at køre lastbilen, så træder den i kraft, siger han.

Han fortæller, at det er forskelligt fra lastbil til lastbil, hvad der sker, når den elektroniske anordning sætter i gang.

- Hos nogle lastbiler går motoren i tomgang, og når den så kommer under en kilometer i timen, så stopper motoren. I andre biler er det hastighedsbegrænseren, der slår til, så lastbilen ikke kan køre mere end 10 eller 15 kilometer i timen.

Anordningen er udviklet sådan, at den har en smule forsinkelse på, så hvis en terrorist tager bilen, vil chaufføren have tid til at adskille sig fra terroristen, så der ikke opstår en gidselsituation.

Anordningen, som kan fjernstyres fra en computer, kan blandt andet bruges i for eksempel skraldebiler, der kører rundt i byerne.

Flere danske terror-stoppere

Den elektroniske stopklods er dog ikke den eneste danske opfindelse, der skal standse lastbilterror. For nylig vandt fire unge studerende førstepladsen ved danmarksmesterskaberne i Entreprenørskab med deres terrorforsvarssystem.

Det var netop de frygtelige begivenheder i Nice sidste år, der fik de fire unge mænd til tegnebrættet.

- Vi tænkte ’vi må gøre noget her’, sagde Mathias Smedegaard Ulmer efter sejren og fortalte, at det er massakren i den franske by, der har lagt navn til projektet - Nice Defence.

"Nice Defence" er et intelligent gummivejbump, som indeholder en elektrisk mekanisme, der kan kende forskel på mennesker og køretøjer.

Hvis et køretøj kører over bumpet vil det skyde pigge ind i hjulene og spænde et net rundt om dem, så køretøjet standser.

Bumpet, der stadig er i testfasen, skal være transportabelt og kommer til at rette sig mod events som karneval i Aalborg, Distortion i København og Roskilde Festival.

De fire prisvindere regner med at kunne sælge ’Nice Defence’ til sommer næste år, hvis alt går efter planen.